EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

İnsana Yakışır İşin Öznel İyi Oluş ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisi

Yunus Zengi̇n () and Nagihan Bayram ()
Additional contact information
Yunus Zengi̇n: Kafkas University
Nagihan Bayram: Kafkas University

Bingol University Journal of Economics and Administrative Sciences, 2023, vol. 7, issue 1, 223-239

Abstract: Bu çalışma, insana yakışır işin öznel iyi oluş ve işten ayrılma niyeti üzerine olası etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Rekabetin yoğun olarak yaşandığı günümüz ekonomisinde işletmelerin sürdürülebilir rekabet üstünlüğünü sağlayabilmesi üretimde en değerli faktör olan emeğe sağlayacağı koşullara bağlıdır. Bu gerçek karşısında işletme yöneticileri, çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar başlatarak, çalışanların daha iyi koşullarda çalışmalarına olanak sağlayacak ortamlar oluşturma gayretine girmişlerdir. Bu düşünceler ile ulaşılmak istenilen temel amaç bir yandan işletmeye rekabet avantajı sağlamak olurken diğer taraftan çalışanların memnuniyet düzeylerini yükseltmek hedeflenmektedir. Çünkü memnuniyet düzeyi yüksek olan çalışanların kurumlarına karşı olan sinik ve işten ayrılma düşünceleri azalacaktır. Mevcut düşünceyi test etmek amacıyla ele alınan bu çalışmada kullanılan veriler Antalya ilinde faaliyette bulunan medikal şirketlerinde çalışan 152 kişi üzerinde yapılan anket tekniği ile elde edilmiş ve SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, insana yakışır işin öznel iyi oluş ve işten ayrılma niyetini pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde etkilediği tespit edilmiştir.

Keywords: İnsana yakışır iş; öznel iyi oluş; işten ayrılma niyeti; performans; medikal (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: M1 M12 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2023
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
http://repec.bingol.edu.tr/bgo/Insana-Yakisir-Isin ... -Niyetine-Etkisi.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:bgo:journl:v:7:y:2023:i:1:p:223-239

DOI: 10.33399/biibfad.1234021

Access Statistics for this article

Bingol University Journal of Economics and Administrative Sciences is currently edited by Halim Tatli

More articles in Bingol University Journal of Economics and Administrative Sciences from Bingol University, Faculty of Economics and Administrative Sciences Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Halim Tatli ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:bgo:journl:v:7:y:2023:i:1:p:223-239