EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Demokrasinin Temel Ilkeleri ve Modern Demokrasi Kuramlari

Nesrin Demir ()
Additional contact information
Nesrin Demir: Pamukkale Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Calisma Ekonomisi ve Endustri Iliskileri Bolumu

Ege Academic Review, 2010, vol. 10, issue 2, 597-611

Abstract: Genel olarak bakildiginda, halkin yonetimi anlamina gelen demokrasinin tarih boyunca farkli toplumlar tarafindan farkli uygulamalarla bugune geldigi gorulur. Toplumlar, demokrasiyi kendi sosyo-ekonomik, politik ve hukuksal yapilarina gore farkli bir bicimde yasamislardir. Demokrasi, klasik Yunan doneminden bugune degin, farkli bakis acilarindan irdelenmis ve ancak 20yy’da itibar gormeye baslamistir. Bugun, saygin bir yere sahip olan demokrasi, bir siyasal rejim olarak insan haklarinin gerceklestigi duzeni temsil etmektedir. Demokrasinin temel ilkeleri olan; ozgurluk ve esitlik, siyasal temsil, siyasal katilim ve haklar demokrasinin hicbir zaman prosedurlere ya da kurumlara indirgenemez olma ozelligini ortaya koymaktadir. Demokrasi realist demokrasi kuramlarinda yer aldigi gibi, yani demokratik olarak kabul edilen mevcut yonetim bicimlerinin ortak ozellikleri olan asgari usul sartlarina gore degerlendirildigi takdirde demokrasi kavrami yeterince anlasilmamis olur. Cunku siradan bir demokrasi bu sartlardan cok daha fazla niteliklere sahiptir. 20yy’dan once ortaya cikan modern demokrasi kuramlarinin onculleri bugune kadar tartisilan klasik demokrasi kuramlaridir. Gelismis demokrasi bakis acisindan incelendiginde bu kuramlarin kendine ozgu belli kisitlamalari oldugu goze carpmaktadir. Modern demokrasi kuramlari bu eksikligi ortaya koymakla birlikte kuramlar karsilastirildiginda bunlarinda zayif ve guclu yonleri ortaya cikmaktadir. Bugun genel kabul goren ve gerek siyasi gerek akademik ve gerekse sosyal platformlarda sik sik tartisilan demokrasi kavrami yaygin bir sekilde sorun cozucu olarak bakilmaktadir. Diger taraftan tum yonleri ile alindiginda sorun uretici yani da gozlemlenebilmektedir.

Keywords: Demokrasi Kuramlari; Ozgurluk; Esitlik (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: D69 K00 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2010
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
http://www.onlinedergi.com/MakaleDosyalari/51/PDF2010_2_9.pdf (application/pdf)
http://www.onlinedergi.com/eab/arsiv/arsivDetay.aspx?yil=2010&peryot=2 Website of the journal issue (text/html)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:ege:journl:v:10:y:2010:i:2:p:597-611

Access Statistics for this article

Ege Academic Review is currently edited by Özlem Önder

More articles in Ege Academic Review from Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Baris Gök ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:ege:journl:v:10:y:2010:i:2:p:597-611