EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Taylor Kurali: Turkiye icin Bir Vektor Otoregresif Model Analizi

Fuat Lebe and Tayfur Bayat ()
Additional contact information
Tayfur Bayat: Inonu Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Iktisat Bolumu

Ege Academic Review, 2011, vol. 11, issue Special Issue, 95-112

Abstract: Son zamanlarda merkez bankalari para politikasi stratejilerini, duruma gore politikalar yerine acikca belirlenmis kurallara dayali olarak belirleme egilimindedir. Merkez bankalarinin uyguladýklarý politikalarin tahmin edilebilir olabilmesinin en basit yolu, politika uygulamalarinin merkez bankasinin gelistirdigi basit kurallara gore yurutulmesidir. Merkez bankalarinca yurutulen para politikasinin daha fazla tahmin edilebilir kilinmasi, ekonomik birimleri politika surprizlerine karsi kendilerini garantiye almak zorunda birakmamakta ve politika uygulamalarinin topluma yansiyacak maliyetini azaltabilmektedir. Optimal bir politika kurali karmasik modellere dayali olabilmektedir. Fakat karmasik modeller, duruma gore politikalarin neden oldugu problemlerin cozumunu zorlastirabilir,hatta imkânsizlastirabilir. Cunku karmasik kurallar icin ihtiyac duyulan tum bilgi halk tarafindan takip edilemeyecektir. Taylor Kurali gibi basit kurallar ise daha kolay anlasilabilmekte ve uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, Orijinal Taylor Kural’inda döviz kuru yer almamaktadir. Bu calismada ise, Taylor Kurali doviz kurunu da icerecek sekilde genisletilmistir. Bu nedenle, bazi gelismis ulkeler icin gecerli olan Taylor Kurali’ni Turkiye icin gecerliligini Genisletilmis Taylor bilgi setini olusturan degiskenler kullanilarak arastirilmasi amaclanmaktadir. Ancak, bu calisma mevcut literaturden farkli olarak Turkiye icin Taylor Kurali’nin gecerliligi cesitli faiz oranlarina gore model denemeleri yapilarak test edilmeye calisilacaktir. Bu amacla, arastirmada 1986:5-2010:9 donemini kapsayan aylik veriler kullanilarak VAR yontemiyle analiz yapilmistir. Yapilan analiz sonucu, her uc model icin olmasa da genelde Turkiye’de faizlerin Taylor Kurali’na bagliymis gibi hareket ettigi soylenebilir. Ayrica, para politikasi araci olarak MB’nin kisa vadeli krediler icin ongordugu reeskont faiz orani temel alinarak yurutuldugunde daha istenir sonuclar vermesinden dolayi politika yapicilarinin Turkiye icin bu politika seceneginin dikkate almasi gerektigi ifade edilebilir.

Keywords: Taylor kurali; faiz oranlari; para politikasi; vektor otoregresif model (search for similar items in EconPapers)
Date: 2011
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
http://www.onlinedergi.com/makaledosyalari/51/pdf2011_5_9.pdf (application/pdf)
http://onlinedergi.com/eab/arsiv/arsivDetay.aspx?yil=2011&peryot=5 Website of the journal issue (text/html)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:ege:journl:v:11:y:2011:i:specialissue:p:95-112

Access Statistics for this article

Ege Academic Review is currently edited by Özlem Önder

More articles in Ege Academic Review from Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Baris Gök ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:ege:journl:v:11:y:2011:i:specialissue:p:95-112