Imalat Sanayi Sektorunde Kârliligin Belirleyicileri: TCMB Sektor Bilancolariyla Panel Veri Analizi (1996-2015)
N.Savas Demirci ()
Additional contact information
N.Savas Demirci: Kafkas Universitesi
Ege Academic Review, 2017, vol. 17, issue 3, 381-394
Abstract:
Ticari isletmeler faaliyetlerini surdurebilmek ve uzun donemde buyuyebilmek icin yeterli duzeyde kâr etmek zorundadir. Kârlilik ozellikle Turkiye’nin de icinde bulundugu gelismekte olan ulkelerde ihracat, istihdam ve inovasyon kanallariyla ekonomik buyumeye katki saglayan ve sanayi sektorunun en buyuk alt sektorunu olusturan imalat sanayi sektorunde daha da onemli hale gelmektedir. Calismada, imalat sanayi sektorunde kârliligin isletme duzeyindeki baslica belirleyicileri, ulkemizdeki en kapsamli reel sektor veri seti olan Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) sektor bilancolarindan yararlanilarak 1996- 2015 doneminde iki yonlu panel veri analizi ile incelenmistir. Ekonometrik analiz sonuclari; Turkiye imalat sanayi sektorunde aktif kârlilik oraninin kaldirac orani ve maddi duran varliklarin toplam varliklara oranindan negatif, alacak devir hizi ve reel aktif büyüklügünden pozitif olarak etkilendigini ortaya koymaktadir. Analiz sonuçlarina gore kârliligini artirmak isteyen isletmeler daha az yabanci kaynak kullanmali, maddi duran varlik verimliligini artirmali ve alacaklarini satislarini etkilemeden daha hizli tahsil etmelidir. Imalat sanayi sektorunde genel kârlilik oraninin artmasi ekonomik buyume ve kalkinmayi da hizlandiracaktir.
Keywords: Kârlilik; Imalat Sanayi Sektoru; Panel Veri Analizi; TCMB Sektor Bilancolari (search for similar items in EconPapers)
Date: 2017
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
http://www.onlinedergi.com/MakaleDosyalari/51/PDF2017_3_6.pdf (application/pdf)
http://www.onlinedergi.com/eab/arsiv/arsivDetay.aspx?yil=2017&peryot=3 Website of the journal (text/html)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:ege:journl:v:17:y:2017:i:3:p:381-394
DOI: 10.21121/eab.2017328404
Access Statistics for this article
Ege Academic Review is currently edited by Özlem Önder
More articles in Ege Academic Review from Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Baris Gök ().