Döviz Kuru Rejimi Tercihini Belirlemeye Yönelik Yaklasimlar
Oguzhan Altay ()
Additional contact information
Oguzhan Altay: Ege Üniversitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi, Iktisat Bölümü
Ege Academic Review, 2007, vol. 7, issue 2, 691-706
Abstract:
Uluslararasi parasal düzen son on yildir dramatik bir dönüsüm yasamistir. IMF üyesi ülkelerin cogunlugu döviz kuru tercihlerini doksanli yillarin baslarinda ara rejimde sürdürürken, egilim günümüzde köse cözümlerine dogru degismistir. Bu dagilimin, IMF üye sayisinin tam olarak ve üye olmayan diger ülkelerin dikkate alinmamasindan kaynaklandigi ileri sürülürken, gelismekte olan ülkelerin karma (ara) rejimleri terk ederek köse cözümlerine yöneldigi tezi degisik yazarlarca kabul edilmemektedir. Ülkelerin döviz kuru tercihlerinde genelde üc egilimden söz edilmektedir: Artan esneklige dogru bir tercih, Azalan esneklige dogru bir tercih ki bunlar ulusal paralarin ortadan kalkmasini da kapsayan tercihler, Ýlk iki görüsü kapsayan ara rejimlerin sürdürülemez oldugu tercih. Tercihler veya cözümlemeler arasindaki avantaj ile dezavantajlari yaratan unsurlar; Optimum döviz kuru rejimi tercihinin ilgili ülkenin ve zamanin kosullarina bagli olmasi, Sermaye akimlarinin büyüklügü, Optimum para alani veya cografik alan Seklinde siralanmaktadir. Ülkelerin resmi olarak ilan ettikleri kur rejimi ile fiili kur rejimleri arasinda farkliliklar ortaya cikabilmektedir. Bu farklilik, ülkelerin hangi döviz kuru rejimine dahil edilmesi gerektigi konusunda güclükler cikarmaktadir. Ülke ekonomilerinin büyüklügü, uluslararasi sermaye hareketliliginin ilgili ülkeye yöneliminde döviz kurlarinin yönetimi, özellikle sürünen veya gözetimli kur bantlarinda ayri bir önem kazanmaktadir. Döviz kurunu belirlemeye ve aciklamaya yönelik ilgili literatürde öne cikan teorik görüslerin incelendigi bu arastirma, farkli iktisatcilarin görüslerinin tartisilmasini hedeflemektedir.
Keywords: Döviz Kuru; Ýki Kutup görüsü; Imkansiz Ücleme; Optimal Para Alani; Dalgalanma Korkusu (search for similar items in EconPapers)
Date: 2007
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
http://www.onlinedergi.com/MakaleDosyalari/51/PDF2007_2_17.pdf (application/pdf)
http://www.onlinedergi.com/eab/arsiv/arsivDetay.aspx?yil=2007&peryot=2 Website of the journal issue (text/html)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:ege:journl:v:7:y:2007:i:2:p:691-706
Access Statistics for this article
Ege Academic Review is currently edited by Özlem Önder
More articles in Ege Academic Review from Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Baris Gök ().