Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤ ΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (ΑΕΙ ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡ ΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Χ. Γενιτσαρόπουλος (),
Χ. Μπότσαρης () and
Χ. Λαδιάς ()
Additional contact information
Χ. Γενιτσαρόπουλος: Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας
Χ. Μπότσαρης: Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας
Χ. Λαδιάς: Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας
Authors registered in the RePEc Author Service: Christos Ap. Ladias ()
Κείμενα Περιφερειακής Επιστήμης, 2011, vol. II, issue 1, 13-29
Abstract:
Οι επιδράσεις από τη λειτουργία ενός ΑΕΙ μπορούν μεθοδολογικά να διακριθούν σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις και περιλαμβάνει τις άμεσες και έμμεσες επιδράσεις που δημιουργούνται από τη λειτουργία τους και οφείλονται κυρίως στις λειτουργικές δαπάνες τους καθώς και τις δαπάνες φοιτητών και επισκεπτών, ενώ η δεύτερη αφορά τις επιπτώσεις από τη δημιουργία και τη διάδοση της γνώσης όπως για παράδειγμα είναι η δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου και η ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης. Με την παρούσα εργασία γίνεται εκτίμηση τη συμβολής των ελληνικών περιφερειακών ΑΕΙ στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών σε επίπεδο Νομών (NUT-III). Συγκεκριμένα, εκτιμώνται οι γραμμικές συσχετίσεις μεταξύ του αριθμού των φοιτητών με δείκτες οικοδομικής δραστηριότητας καθώς και με βασικά μακροοικονομικά περιφερειακά μεγέθη όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) στους κλάδους του εμπορίου, της διαχείρισης ακινήτων, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων και της εκπαίδευσης. Αρχικά οι συσχετίσεις εκτιμώνται για των σύνολο των Νομών που συμμετέχουν στο δείγμα ενώ στη συνέχεια επανεκτιμούνται με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος τους. Από τα ευρήματα της εμπειρικής ανάλυσης προκύπτουν συνοπτικά τα κάτωθι: α. O μέσος αριθμός των φοιτητών σχετίζεται θετικά με την μέση οικοδομική δραστηριότητα εκφρασμένη ως επιφάνεια (m2) νέων οικοδομών καθώς επίσης με το μέσο ΑΕΠ και τις μέσες ΑΠΑ των κλάδων διαχείριση ακινήτων, εμπορίου, ξενοδοχείων/εστιατορίων καθώς και της εκπαίδευσης, β. Στους μικρούς και στους μεσαίους Νομούς ο μέσος αριθμός των φοιτητών δεν συσχετίζεται γραμμικά με κανέναν δείκτη και γ. Στους μεγάλους Νομούς (πληθυσμός>150.000) ο μέσος αριθμός των φοιτητών σχετίζεται θετικά με τη μέση επιφάνεια (m2) των νέων οικοδομών καθώς επίσης με το μέσο ΑΕΠ και τις μέσες ΑΠΑ της διαχείρισης ακινήτων, του εμπορίου και της εκπαίδευσης.
Keywords: Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; ελληνική περιφέρεια; οικονομικοί περιφερειακοί δείκτες; συμβολή; ανάπτυξη; τοπική οικονομία; γραμμική συσχέτιση (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: C21 O18 R11 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2011
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
http://www.rsijournal.eu/Foreign/Greek/KPE_2011.pdf (application/pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hrs:jrnkpe:v:ii:y:2011:i:1:p:13-29
Access Statistics for this article
Κείμενα Περιφερειακής Επιστήμης is currently edited by Dr Christos Ap. Ladias
More articles in Κείμενα Περιφερειακής Επιστήμης from Ελληνική Εταιρεία Περιφερειολόγων Επιστημόνων
Bibliographic data for series maintained by Dimitrios K. Kouzas ().