Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ – ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Λέανδρος Κ. Λεφάκης ()
Additional contact information
Λέανδρος Κ. Λεφάκης: Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος
Κείμενα Περιφερειακής Επιστήμης, 2011, vol. II, issue 1, 99-108
Abstract:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζοντας τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» με στόχο την προετοιμασία της οικονομίας της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, κατέστησε την προσπάθεια ανάπτυξης επί της καινοτόμου δράσεως ως βασική προτεραιότητα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και προέταξε τη σύμπραξη των ενδιαφερομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η νέα στρατηγική αναμένεται να αντικαταστήσει την στρατηγική της Λισσαβώνας, η οποία υποκίνησε οικονομικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη και επέφερε αύξηση στην απασχόληση. Κατ’ αρχήν, η περιφερειακή διάσταση της νέας στρατηγικής μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την πολιτική της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς και αυτή την καινοτόμου δράσης, ιδίως σε τεχνολογίες αιχμής, με ταυτόχρονη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ επιστημονικής γνώσης και αγοράς, ούτως ώστε η καινοτομία να μετατρέπεται σε κάθε μορφής ανταγωνιστικό προϊόν. Ιδιαίτερα, το από πολλά έτη συζητούμενο κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά ετησίως, ενώ η ενιαία νομική του ισχύ σε όλη την ΕΕ θα συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του κόστους απόκτησης δικαιωμάτων διανοητικής (βιομηχανικής) ιδιοκτησίας. Γενικώς, τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας ως κομμάτι των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας έχουν σημαντικές κοινωνικές και τεχνολογικές πτυχές, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στη διαμόρφωση συνεπούς περιφερειακής πολιτικής. Για τον λόγο αυτόν, οι νομοθετικές ρυθμίσεις οφείλουν να συνεχίσουν την επιδιωκόμενη εναρμόνιση, προκειμένου να εξασφαλίσουν στους ενδιαφερόμενους ενιαίους κανόνες προστασίας. Όσον δε αφορά τους τομείς εκείνους όπου η έλλειψη νομικής ασφάλειας δημιουργεί κινδύνους αποτροπής της εκμετάλλευσης (σήματα, ευρεσιτεχνίες) δημιουργούνται ανάγκες προσαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα νέα δεδομένα που θέτει η τεχνολογική εξέλιξη και η κοινωνία της πληροφορίας.
Keywords: διανοητική και βιομηχανική ιδιοκτησία; καινοτομία; ανταγωνιστικότητα; έρευνα και ανάπτυξη; ευρεσιτεχνία; τεχνολογία (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: C21 O18 R11 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2011
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
http://www.rsijournal.eu/Foreign/Greek/KPE_2011.pdf (application/pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hrs:jrnkpe:v:ii:y:2011:i:1:p:99-108
Access Statistics for this article
Κείμενα Περιφερειακής Επιστήμης is currently edited by Dr Christos Ap. Ladias
More articles in Κείμενα Περιφερειακής Επιστήμης from Ελληνική Εταιρεία Περιφερειολόγων Επιστημόνων
Bibliographic data for series maintained by Dimitrios K. Kouzas ().