EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Kaos ve Kozmos Arası Gelgitler Kefernahum ve Kare Filmleri ile Arafta Göçmen Yaşamları Üzerine Bir Değerlendirme

Hüdayi Sayın
Additional contact information
Hüdayi Sayın: İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, İstanbul.

Goc Dergisi, 2021, vol. 8, issue 3, 461-477

Abstract: Bu metin boyunca, Nadine Labaki yönetmenliğinde 2018 yapımı Kefernahum ve Ruben Östlund yönetmenliğinde 2017 yapımı Kare filmleri çerçevesinde göç sorunu tartışılmıştır. Göçe neden olan küresel eşitsizlikler ve sorunun yapısallığına dikkat çekmek üzere filmlere, metaforik olarak antikçağ Yunan felsefesinden khaos ve cosmos kavramları ile yaklaşılmıştır. Bu nedenle, insan hareketlerinin kaynağı olarak gösterilen yokluk ve yoksunluk içinde bir gündeliği izleyicisine sunan Kefernahum ile göçmenlerin erişmek istedikleri korunaklı varsıl burjuva yaşamlarının resmedildiği Kare filmleri seçilmiştir. Her iki sinema örneğinde yönetmenlerin göç temasına yaklaşımları, filmlerinde göçmenlerin betimlenmesi analiz edilmiştir. Labaki’nin Kefernahum’u Lübnan’da Suriyeli kimliksiz mülteci çocuk Zain ile Etopyalı Rahil karakterlerini buluşturan bir kaos ortamında gerçekleşmiştir. Filme adını veren bu kaotik gündelik resmi ile göçmen öznelerin değişim değerleri oluşmuş metaya dönüştürüldüğü yapısal eşitsizliğin khaos cephesi temsili tartışılmıştır. Östlund’un güvenli bölgeyi temsil eden Kare’si ile ise sınırları belli ve içine yabancıları almayan refah toplumları temsili ile verilmeye çalışılan cosmos resmi içinde göçmen yaşamlar analiz edilmiştir. ABSTRACT IN ENGLISH The Tides Between Chaos and Cosmos An Evaluation of Immigrant Lives in Purgatory with Considering the Films “The Square” and “Capernaum During this study, the films Capernaum (2018) directed by Nadine Labaki and The Square (2017) directed by Ruben Östlund have been discussed around the theme of migration. The global inequalities that accelerate migration and the structural nature of the problem have been approached metaphorically with the concepts of chaos and cosmos from ancient Greek philosophy. Therefore, the movie "Capernaum", which illustrates daily life in poverty and deprivation, considered as the source of human movement, and the movie "The Square", which depicts the sheltered wealthy bourgeois lives that immigrants want to achieve, are selected. In both cinema examples, the directors' approach to the migration theme and the depiction of immigrants in their films were analyzed. Labaki's Capernaum takes place in Lebanon in an environment of chaos that brings Syrian refugee child Zain and Ethiopian Rahil characters together. With this chaotic daily life image, the Chaos aspect of structural inequality in which immigrant subjects are transformed into commodities with exchange value is discussed. Furthermore, with Östlund's movie "The Square" representing the safe zone, immigrants are evaluated within the framework of cosmos, which is tried to be described by the representation of welfare societies with definite borders and not including foreigners.

Keywords: Uluslararası Göç; Sinema; Yabancılaşma; Kefernahum; Kare; International Migration; Cinema; Alienation; Capernaum; The Square (search for similar items in EconPapers)
Date: 2021
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
https://dergi.tplondon.com/goc/article/view/740/761 (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:mig:gdjrnl:v:8:y:2021:i:3:p:461-477

Ordering information: This journal article can be ordered from
https://dergi.tplond ... formation/librarians

DOI: 10.33182/gd.v8i3.740

Access Statistics for this article

Goc Dergisi is currently edited by Prof Ibrahim Sirkeci

More articles in Goc Dergisi from Transnational Press London, UK
Bibliographic data for series maintained by TPLondon ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:8:y:2021:i:3:p:461-477