Transformarea societății românești în era talentelor digitale. Rolul resursei umane
Madalina Georgiana Mihaila ()
Additional contact information
Madalina Georgiana Mihaila: Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București
Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings, 2022, vol. 10, 227-236
Abstract:
Administrațiile smart nu se rezumă doar la digitalizare și trecerea către orașe inteligente și sisteme de e-guvernare, motiv pentru care obiectivul prezentei lucrări este de a evidenția rolul unei resurse umane care să facă față provocărilor lansate de noile tehnologii, cu precădere rolul talentelor digitale în susținerea demersurilor de transformare a administrației publice, cât și rolul cetățenilor, fiind beneficiarii direcți ai serviciilor oferite de administrațiile publice. Importanța acestora în sectorul public nu ar putea fi analizată fără a aduce în lumină și implicațiile asupra profesionalizării managementului resurselor umane. Utilizarea inteligenței artificiale și a noilor tehnologii se răsfrânge în mod direct asupra tuturor persoanelor implicate în proces, iar succesul implementării acestora depinde de capacitatea personalului și a cetățenilor deserviți de a le exploata întregul potențial și de a ține pasul cu evoluția acestora. Este necesară achiesarea României la valorile europene, în spiritul construirii unor comunități durabile, digitale și verzi, care să crească calitatea vieții beneficiarilor. Din această perspectivă prezintă semnificație analizarea situației din România, conferind o imagine de ansamblu a viitorului administrației publice, dar și a societății per ansamblu, în ceea ce privește rolul talentelor digitale și a unei populații educate digital în demersurile de transformare a societății în raport cu ultimele tehnologii. În detrimentul studiilor și cercetărilor constante în materie, tranziția către o administrație inteligentă reprezintă un subiect în expansiune, motiv pentru care studiile nu au fost epuizate, necesitând o constantă actualizare.
Keywords: competitivitate digitală; digitalizarea administrației publice; educație și formare digitală; evoluție tehnologică și socială; tendințe noi ale managementului public (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: O35 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2022
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
https://scrd.eu/index.php/scic/article/view/439/400 (application/pdf)
https://scrd.eu/index.php/scic/article/view/439 (text/html)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pop:procee:v:10:y:2022:p:227-236
Access Statistics for this article
More articles in Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings from Smart-EDU Hub, Faculty of Public Administration, National University of Political Studies & Public Administration Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Professor Catalin Vrabie ().