EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Inteligenta digitala

Elena Solomon ()
Additional contact information
Elena Solomon: Facultatea de Administratie Publica, Scoala Natională de Studii Politice si Administrative

Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings, 2017, vol. 5, 232-240

Abstract: A fi digital inteligent inseamna sa ai abilitatile, cunostintele si competentele necesare pentru (...) a face fata provocarilor si necesitatilor din era digitala (...). Expertii in domeniu, considera ca in mai putin de 10 ani, 90% din populatia globului va fi conectata la internet. Cu IOT (concept conform caruia toate obiectele sunt conectate intre ele cu ajutorul internetului) lumea digitala si fizica se vor intrepatrunde si vor avea loc schimbari spectaculoase. (https://www.businessdays.ro/Evenimente/Cluj-2016/15-decembrie- 2016/Sesiune-speciala-Inteligenta-digitala-(DQ)--Citizenship--creativitate-si-antreprenoriat-in-era-digitala). Din lucrarile de specialitate (Rheingold, 2002; Friedman 2005) reiese ca pana spre sfarsitul anilor 1990 caile de cercetare si dezvoltare care au progresat lent pana atunci, au inceput sa se dezvolte rapid, capacitatile de calcul si comunicare devenind mai accesibile. Acestea existau si inainte, dar a fost necesar sa prinda radacini si sa se raspandeasca in lume. Acum se discuta despre guvernare electronica, fenomen ce cauta sa se extinda si in Romania, despre necesitatea transformarii oraselor in orase inteligente pentru o Europa dinamica si digitala, rezultata din urbanizarea din ce in ce mai accentuata, urmarindu-se ocuparea fortei de munca, dezvoltarea sociala, crearea de infrastructuri durabile, mobilitate inteligenta si sustenabila (http://news.trust.org//item/20150115150525-rcy2g/; https://dupress.deloitte.com/dup-us-en/industry/public-sector/smart- mobility-trends.html), energie verde, consumul rational de resurse, securitate si siguranta etc., necesare dezvoltarii economice. In cele ce urmeaza, se va discuta succint despre istoria internetului si evolutia sa, despre e-guvernare, dezvoltare urbana, orase inteligente si posibile noi concepte despre safe cities. Lucrarea cuprinde si o clasificare a celor mai sigure orase din lume, clasificare oferita de The economist in 2015.

Keywords: digital; internet; eguvernare; smart cities; safe cities; dezvoltare urbană (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: O35 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2017
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
https://www.scrd.eu/index.php/scic/article/view/275/239 (application/pdf)
https://www.scrd.eu/index.php/scic/article/view/275 (text/html)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pop:procee:v:5:y:2017:p:232-240

Access Statistics for this article

More articles in Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings from Smart-EDU Hub, Faculty of Public Administration, National University of Political Studies & Public Administration Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Professor Catalin Vrabie ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:pop:procee:v:5:y:2017:p:232-240