EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Managementul deseurilor medicale si gestionarea acestora in timpul pandemiei Covid 19

Narcis Dumitru Badea
Additional contact information
Narcis Dumitru Badea: Direcția Generală de Asistență Socială

Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings, 2021, vol. 9, 551-568

Abstract: In lucrare prezint importanta pentru societate a administrarii prin colectare, transport, depozitare si neutralizare a deseurilor medicale periculoase, avand in vedere si contextul actual al pandemiei. Romania nu a avut o traditie in domeniul colectarii deseurilor medicale netoxice/ sau toxice, mai ales ca sistemul sau sanitar era redus. Concomitent cu dezvoltarea infrastructuri medicale ( spitale de stat si private, cabinete private, medici de familie, cabinete medicale din scoli si universitatii), administratia publica prin Ministerul Sanatatii a trebuit obiectiv sa solutioneze legislativ si prin norme de aplicare cantitatile in crestere de materiale sanitare periculoase, a modului de manipulare, colectare selectiva, depozitare, transport, raportare si neutralizare. Obiective: Deseurile medicale periculoase si gestionarea acestora reprezinta una din problemele majore ale politicii strategice de sanatate publica care este reglementata atat la nivel national, cat si la nivel UE. Se au in vedere consecintele posibil dezastruoase asupra sanatatii populatiei si afectarea mediului. Studii prealabile: Utilizarea sondajelor care au fost realizate pana in prezent, a rapoartelor, a datelor statistice de la nivel national si european. Abordare: Administrarea deseurilor medicale impune proceduri, chiar standarde obligatorii legiferate de factorul politic pentru protejarea populatiei si a mediului. S-a impus crearea unor organisme de studii si cercetari care sa elaboreze periodic situatiile din sistemul medical national, sa elaboreze propuneri pentru rezolvarea urgenta a crizelor care pot aparea in sistemul medical, cum este actuala pandemie de COVID-19, organisme de control a modului de implementare si control a masurilor adoptate si mai ales, asigurarea finantarii lor. Rezultate: Inventarierea masurilor legislative care au fost luate si ce masuri se mai impun avand in vedere situatia actuala cat si efectele economice pe termen mediu si lung. Implicatii: Pandemia cu noul coronavirus a scos in evidenta lipsurile materiale si a resurselor umane de specialitate din sistemul medical, sistemele de management cu functionare ineficienta, legislatia incompleta, necesitatea actualizarii si modernizarii raportarilor de cazuistici, posibilitatile de adaptare la situatiile de criza in sistemul medical national etc. S-a constatat ca, din lipsa de cadre de specialitate la nivel politic si profesional, s-au adoptat masuri provizorii cu consecinte nefaste, cand unele unitatii sanitare publice, nespecializate au fost obligate sa preia cazurile de persoane afectate de noul coronavirus. Valoare: Consecintele sanitare, economice, sociale, politice asupra populatiei cu o posibila repetitivitate impugn o abordare detaliata de catre factorii de decizie pentru prevenirea, combaterea si diminuarea efectelor.

Keywords: sistem sanitar; recipient special; prevenire și măsuri de combatere a virusului; cadru legislativ; efecte economice; costuri (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: O35 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2021
References: View references in EconPapers View complete reference list from CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
https://www.scrd.eu/index.php/scic/article/view/395/360 (application/pdf)
https://www.scrd.eu/index.php/scic/article/view/395 (text/html)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pop:procee:v:9:y:2021:p:551-568

Access Statistics for this article

More articles in Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings from Smart-EDU Hub, Faculty of Public Administration, National University of Political Studies & Public Administration Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Professor Catalin Vrabie ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:pop:procee:v:9:y:2021:p:551-568