Dördüncü Sanayi Devrimi’ne Girerken İktisat Eğitimi
Hasan Kazdağlı
Additional contact information
Hasan Kazdağlı: Pamukkale Üniversitesi eski rektörü
Ekonomi-tek - International Economics Journal, 2015, vol. 4, issue 3, 9-67
Abstract:
Dördüncü Sanayi Devriminin etkisiyle işlerin büyük kısmını akıllı makineler almakta, kalan işler için yarış zorlaşmaktadır. Gelecekte iktisatçılar için ayırt edici olacak olan bilgiyle bezenmiş yetenektir. İktisat eğitimi veren mevcut üniversiteler bunu tam olarak algılamış görünmemektedir. Bu makalenin temel amacı, iktisat eğitiminde öğrencilerin gelecekte ihtiyaç duyacakları bilgi ve yeteneklerini güçlendirmeyi önceleyen bir eğitim stratejisini ortaya koymak ve bu stratejiyi hayata geçirebilmenin koşullarını değerlendirmektir. Đktisat eğitiminde daha çok müfredat güncellenmesi yapılmaktadır, ancak bu tür uyarlamalar öğrencilerin kalıcı bir eğitim almasını sağlamaktan uzaktır. Sunulan içerik kadar öğrencilerin verilen bilgileri öğrenmesi, kazandıkları becerilerle bu bilgileri işleyebilmesi ve giderek kendi öğrenmesini yönetebilir hale gelmesi önemlidir. Yeni dönemin iktisatçılarını yetiştirirken yalnızca bilgi aktarmaya değil, öğrencilerin kalıcı öğrenme performansına da bakılması gerekir. Türkiye’de ortaöğretim seviyesindeki sınava endeksli ve yetersiz eğitim sonrasında iktisat eğitimine başlayan öğrenciler yeterli ön bilgi ve becerilerden yoksundurlar. Bu durum iktisat eğitiminin başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca, kalabalık sınıflar eğitimde etkinliği düşürmektedir. Bu durum düzeltilebilir; gerekli koşullar yerine getirilir ve etkili bir eğitim stratejisi uygulanırsa tüm öğrencilerin kalıcı öğrenme ile iyi bir iktisat eğitimi alması sağlanabilir. Teknoloji, eğitimin içeriğinin zenginleştirmesi ve bilgi kaynaklarına erişimi kolaylaştırması yanında, öğreten ve öğrenenlere eğitim sürecini optimize etme ve öğrenmeyi etkinleştirme fırsatını da sunmaktadır. Yapay zeka ve makine öğrenmesi alanlarındaki yeniliklerle birlikte akıllı öğrenme yöntemleri öğrencilerin öğrenmelerine destek olmaktadır. Teknolojik uygulamaları geleneksel eğitim politikası ile birleştirerek istenilen iktisat eğitimi sonuçları elde edilebilir.
Keywords: İktisat eğitimi; dördüncü sanayi devrimi; teknolojik işsizlik; bilişsel süreçler; iktisat öğretiminde üst-bilişsel beceriler; çağdaş öğrenme yöntemleri; YÖK; Bologna süreci; etkili ve akıllı öğrenme yöntemleri (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: A20 D83 I21 J21 O14 O33 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2015
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
http://ekonomitek.org/pdffile/no12_08_makale2_hasan_kazdagli.pdf (application/pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:tek:journl:v:4:y:2015:i:3:p:9-67
Access Statistics for this article
Ekonomi-tek - International Economics Journal is currently edited by TEK Secretary
More articles in Ekonomi-tek - International Economics Journal from Turkish Economic Association Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Ercan Uygur ().