Kesan Persepsi Risiko dan Motivasi Melancong Terhadap Gelagat Pelancong Tempatan Semasa Pandemik COVID-19
Riayati Ahmad (),
Azyulail Azra Samsuddin (),
Norlida Hanim Mohd Salleh () and
Alma’amun, Suhaili ()
Additional contact information
Riayati Ahmad: Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Kebangsaan Malaysia 43600 UKM Bangi, Selangor MALAYSIA.
Azyulail Azra Samsuddin: Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Kebangsaan Malaysia 43600 UKM Bangi Selangor MALAYSIA.
Norlida Hanim Mohd Salleh: Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Kebangsaan Malaysia 43600 UKM Bangi Selangor MALAYSIA.
Alma’amun, Suhaili: Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Kebangsaan Malaysia 43600 UKM Bangi Selangor MALAYSIA.
Jurnal Ekonomi Malaysia, 2021, vol. 55, issue 3, 137-148
Abstract:
Kajian ini mengkaji kesan persepsi tentang risiko dan motivasi melancong terhadap niat untuk melancong di dalam negara semasa pandemik COVID-19. Dengan menggunakan Teori Gelagat Terancang (TPB) lanjutan, kajian ini memberi fokus kepada gelagat pelancong tempatan berdasarkan maklum balas daripada 407 responden di Malaysia. Data telah dikumpulkan melalui soal selidik yang dijalankan dalam talian yang terdiri daripada enam konstruk utama. Data ini telah dianalisis dengan menggunakan teknik analisis faktor konfirmatori dan analisis jalur. Penemuan kajian menunjukkan bahawa persepsi tentang risiko mempunyai hubungan tidak langsung dengan niat untuk melancong melalui perantara sikap terhadap tingkah laku. Konstruk utama TPB, iaitu sikap terhadap tingkah laku, norma subjektif dan kawalan tingkah laku pula menunjukkan hubungan positif yang ketara dengan niat untuk melancong. Manakala, motivasi pelancongan tidak memberi kesan kepada hubungan antara persepsi tentang risiko dan niat untuk melancong. Kajian ini memberi sumbangan dalam merangka pelan tindakan dan pembangunan langkah keselamatan yang berkesan dalam sektor pelancongan.
Keywords: Covid-19; Tourism; risk perception; theory of planned behaviour; travel motivation (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: D12 L83 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2021
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
http://www.ukm.my/jem/wp-content/uploads/2021/09/jeko_553-10.pdf (application/pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:ukm:jlekon:v:55:y:2021:i:3:p:137-148
DOI: 10.17576/JEM-2021-5503-10
Access Statistics for this article
More articles in Jurnal Ekonomi Malaysia from Faculty of Economics and Business, Universiti Kebangsaan Malaysia Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Muhammad Asri Abd Ghani ().