EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Bulgarian Emigration: Theories, Policies, Empirical Studies (Българската емиграция: теории, политики, емпирични изследвания), in Bulgarian

Vesselin Mintchev (Веселин Минчев), Evgenia Markova (Евгения Маркова), Mihaela Misheva, Irena Zareva, Iskra Christova-Balkanska (Искра Христова-Балканска), Venelin Boshnakov () and Iordan Kaltchev (Йордан Калчев)
Additional contact information
Vesselin Mintchev (Веселин Минчев): Economic Research Institute at BAS, Bulgaria
Evgenia Markova (Евгения Маркова): London Metropolitan University
Iskra Christova-Balkanska (Искра Христова-Балканска): Economic Research Institute at BAS, Bulgaria
Iordan Kaltchev (Йордан Калчев): South-Western University, Blagoevgrad, Bulgaria

in ERI-BAS Books from Bulgarian Academy of Sciences - Economic Research Institute

Abstract: Монографията представя резултати от проекта: „Българската диаспора в Западна Европа: трансгранична мобилност, национална идентичност и развитие”. Тя дебатира необходимостта от пренасочване на аналитичния фокус на изследванията на миграцията от мястото на придвижване и произход към самото придвижване и към взаимодей¬ствията, поддържащи трансгранична битност. Миграционните политики често пренебрегват факта, че транснационалните общности се състоят от тези, които емигрират и от онези, които остават. Политиките се ори¬ентират към „изпращащите” и „приемащите” държави, докато самите емигранти участват в социални и икономически мрежи, разпростиращи се най-малко в две отделни държави. Всъщност, от значение е дали т. нар. страни на произход (България в нашия случай) могат да достигнат до своите диаспори по начин, различен от този да стимулират трансферите и завръщането. Теориите за емиграцията, миграционните политики и сравнителният анализ между старите страни-членки на ЕС и България се допълват с анализ на информация от проведените в рамките на проекта емпирични проучвания. Те категоризират потенциалните емигранти на преселни¬ци, дългосрочни и краткосрочни емигранти, като специално внимание се отделя на потенциалната образователна емиграция. Идентифицират се завърналите се емигранти. Проследяването на техния миграционен опит предоставя безценни свидетелства не само за бита на българите зад граница, но и за слабопознатите механизми на формиране на новата българска диаспора. Предлага се и богата информация за българската общност в Испания, разкриваща както демографския профил, икономи¬ческия и социален статус на нашите сънародници в тази страна, така и взаимоотношенията между тях и близките им у нас, с българските пред¬ставителства и с местните власти.

Date: 2012
ISBN: 978-954-91905-8-8
References: Add references at CitEc
Citations: View citations in EconPapers (2) Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://www.iki.bas.bg/RePEc/BAS/ecbook/IKI_Migration.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:bas:ecbook:27:p:1-282

Access Statistics for this book

More books in ERI-BAS Books from Bulgarian Academy of Sciences - Economic Research Institute Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Diana Dimitrova ().

 
Page updated 2022-06-20
Handle: RePEc:bas:ecbook:27:p:1-282