EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Az önkormányzatok napi mûködését és az alapfokú oktatás finanszírozását befolyásoló tényezõk egy országos kvantitatív kutatás eredményei alapján

Agnes Csiszarik-Kocsir ()

from Óbuda University, Keleti Faculty of Business and Management

Abstract: A magyar közoktatás rendszere, akárcsak az önkormányzatok mûködése és finanszírozása évek óta vitatéma hazánkban. Napjainkban e két terület jelenti a szakértõk zömének szemében azt a két hangsúlyos és „utolsókat rúgó” szegmenést a magyar valóságnak, melynek átalakítása nem tûr halasztást. Köztudott, hogy a helyi önkormányzatok a közoktatás legdominánsabb aktorai, az intézmények közel 95%-át birtokolva. Ezen szektor kezében vannak a oktatási rendszer azon intézményei, melyek az alapkészségek és képességek átadásáért felelnek. Ezért elvárás irányukba, hogy munkájukat jól végezzék, hiszen a további szintek csak szilárd alapokra építve képesek csak eredményt felmutatni. Azonban nem szabad elfelejtkezni arról a tényrõl, hogy a feladat ellátásáért felelõs helyhatóságok mára már elérték mûködõképességük határát, tehát további anyagi áldozatokra nem képesek már önerõbõl, így nem is képesek a közoktatás minõségén külsõ segítség nélkül javítani. A tanulmány célja, hogy megismertesse a helyhatóságok véleményével a Tisztelt Olvasót, hogy megismerhetõvé váljanak a napi szintû oktatásirányítás kapcsán felmerülõ problémák, melyek nagy mértékben determinálják a kimetet is.

Keywords: oktatás; önkormányzat; finanszírozás; normatívák; közoktatási teljesítmény mutató. (search for similar items in EconPapers)
Date: 2010
References: Add references at CitEc
Citations Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://kgk.uni-obuda.hu/sites/default/files/25_CSISZARIK.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pkk:meb010:307-314

Access Statistics for this chapter

More chapters in Proceedings-8th International Conference on Mangement,Enterprise and Benchmarking (MEB 2010) from Óbuda University, Keleti Faculty of Business and Management Contact information at EDIRC.
Series data maintained by Alexandra Vécsey ().

 
Page updated 2017-09-29
Handle: RePEc:pkk:meb010:307-314