EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Makroekonomski učinci fiskalne politike u malim otvorenim gospodarstvima

Milan Deskar-Škrbić

Chapter 07 in Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju, 2020, pp 105-120 from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb

Abstract: Teorijski modeli i empirijska istraživanja upućuju na to da otvorenost gospodarstva može imati značajne učinke na stabilizacijske mogućnosti fiskalne politike. Uvozna ovisnost cjelokupnog gospodarstva, uvozna ovisnost same državne potrošnje, supstitutivnost domaćih i inozemnih proizvoda, tečajni režim (koji određuje policy mix između fiskalne i monetarne politike) te veza između fiskalnog deficita i trgovinskog deficita samo su neka od obilježja otvorenih gospodarstava koja mogu značajno utjecati na veličinu fiskalnih multiplikatora i makroekonomske učinke fiskalne politike. U ovom radu se daje sažet pregled teorijske i empirijske literature o makroekonomskim učincima fiskalne politike u malim otvorenim gospodarstvima, s posebnim naglaskom na istraživanja za Hrvatsku. Zaključci rada upućuju na to da se u diskusijama o fiskalnoj politici u Hrvatskoj uvijek mora voditi računa o činjenici da je Hrvatska malo i otvoreno gospodarstvo, s relativno visokim javnim dugom. Takve osobine hrvatskoga gospodarstva za nositelje fiskalne politike predstavljaju značajne izazove.

Keywords: fiskalna politika; otvoreno gospodarstvo; Hrvatska (search for similar items in EconPapers)
Date: 2020
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://web.efzg.hr/repec/financije/chapter2007.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:zag:financ:2007

Access Statistics for this chapter

More chapters in EFZG Occasional Publications (Department of Finance) from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Karlo Vujeva (). This e-mail address is bad, please contact .

 
Page updated 2021-02-18
Handle: RePEc:zag:financ:2007