EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Transportkoncepter og IT-støtte: et undersøgelsesoplæg og nogle foreløbige resultater

Ole Mortensen (olm@asb.dk)
Additional contact information
Ole Mortensen: Department of Business Studies, Postal: The Aarhus School of Business, Fuglesangs Allé 4, 8210 Aarhus V, Denmark, http://www.asb.dk/staff/bs/olm.aspx?page=%7B803EFF10-69F7-4C0F-AEE3-F7F410E4B6F2%7D

No L-2005-01, CORAL Working Papers from University of Aarhus, Aarhus School of Business, Department of Business Studies

Abstract: Baggrund Udviklingen i informationsteknologien samt i fremstillings- og transportteknologien har sammen med liberaliseringen af verdenshandlen haft afgørende indflydelse på logistikudviklingen og på udviklingen af SCM-tankegangen. Mange virksomheder har for at kunne fastholde deres konkurrenceevne fokuseret på deres kernekompetence og outsourcet områder, hvor man har ment ikke at kunne fastholde tilstrækkelig effektivitet. Denne udvikling medfører, at der i mange forsyningskæder er behov for en tæt koordinering af opgavernes løsning mellem virksomhederne. Det kan give sig udtryk i ønsker om tættere samarbejde med kunder og leverandører specielt inden for områder, hvor konkurrencen er hårdest, og kravet om kundetilpassede produkter er størst. For standardprodukter (commodities), som kan købes mange steder, er der ikke nødvendigvis et ønske om et vedvarende samarbejde i forsyningskæden eller rettere det forsyningsnetværk, virksomheden er en del. Det kan f. eks. være en fordel ind imellem at skifte leverandører for at sikre den nødvendige omkostningseffektivitet. Alligevel vil der også her være stigende krav om fleksibilitet og kort responstid for at kunne leve op til udviklingen og ændringer i kundernes krav. I begge tilfælde stilles der krav til den enkelte virksomheds interne integration, men der stilles også krav til virksomhedens evne til integration med kunder og leverandører, uanset om de er midlertidige eller faste, og jo mere kundetilpassede produkter og ydelser, jo større er integrationskravene. 1 Udarbejdet som en del af et forskningsprojekt i informationsteknologi under centerkontrakten: Fremtidens transportkoncepter. 1 Et centralt værktøj i integrationen er IT. Internt i virksomhederne er det i de senere år kommet til udtryk ved implementering af mere eller mindre avancerede ERP-systemer, og eksternt via f.eks. EDI-opkoblinger til kunder og leverandører samt e-indkøb og handel på e-markedspladser. Det er dog åbenbart, at det faktiske integrationsniveau (internt og eksternt) baseret på IT er meget forskelligt - afhængig af den enkelte virksomhed - og at de mere avancerede løsninger primært er noget softwareleverandørerne og konsulentbureauerne præsenterer og noget, især de største virksomheder overvejer/forsøger sig med. I de fleste virksomheder anvendes IT primært til at holde styr på virksomhedens transaktionsdata, og egentlige beslutningsstøtteværktøjer er stadig meget primitive, ligesom IT-integration til eksterne parter også er begrænset (Nielsen et al 2002 og Møller et al 2003). Det er imidlertid åbenbart, at kravene til at kunne håndtere IT i forbindelse med beslutningsstøtte og i forbindelse med ekstern integration vil vokse på grund af konstante krav om øget effektivitet og om mere kundetilpassede produkter og ydelser

Keywords: No keywords (search for similar items in EconPapers)
Pages: 18 pages
Date: 2005-04-25
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
http://www.hha.dk/afl/wp/log/L_2005_01.pdf (application/pdf)
Our link check indicates that this URL is bad, the error code is: 500 Can't connect to www.hha.dk:80 (No such host is known. )

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hhb:aarbls:2005-001

Access Statistics for this paper

More papers in CORAL Working Papers from University of Aarhus, Aarhus School of Business, Department of Business Studies The Aarhus School of Business, Fuglesangs Allé 4, DK-8210 Aarhus V, Denmark. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Helle Vinbaek Stenholt (hes@asb.dk this e-mail address is bad, please contact repec@repec.org).

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:hhb:aarbls:2005-001