EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

De samlade effektbedömningarnas roll i framtagandet av Trafikverkets förslag till nationell plan

Anders Bondemark (), Pia Sundbergh, Karin Brundell-Freij and Patrik Tornberg
Additional contact information
Anders Bondemark: WSP
Pia Sundbergh: Trafikanalys
Karin Brundell-Freij: WSP
Patrik Tornberg: WSP

No 2018:4, Working papers in Transport Economics from CTS - Centre for Transport Studies Stockholm (KTH and VTI)

Abstract: Vad som påverkar vilka infrastrukturinvesteringar som ingår i planer har studerats flera gånger, såväl i Sverige som utomlands. I denna studie studerar vi vilka egenskaper hos namngivna investeringar, så som de beskrivs i Trafikverkets samlade effektbedömningar (SEBarna), som påverkar vilka namngivna investeringar Trafikverket tar med i sitt förslag till nationell plan. Vi studerar även hur de samlade effektbedömningarna har använts av planerarna i arbetet med att ta fram planförslaget. Vi finner att den samhällsekonomiska analysen verkar ha påverkat objekts sannolikhet att tas med i planförslaget, både den samhällsekonomiska kalkylen och de icke-värderade miljöeffekterna. Trafikverket uppger också att de använder den samhällsekonomiska analysen som ett redskap för att sålla bort olönsamma åtgärder. Bedömningarna i de andra delarna av SEB:en, fördelnings- och måluppfyllelseanalysen, verkar däremot inte påverka vilka objekt som föreslås. I intervjuer framkom att dessa delar, som beslutsunderlag betraktat, har flera brister. Att vi inte finner att fördelnings- och måluppfyllelseanalysen påverkat vilka objekt Trafikverket föreslagit till planen behöver emellertid inte innebära att dessa aspekter inte har påverkat vilka åtgärder som föreslagits för planen. Tvärtom verkar de aspekter som utvärderats i måluppfyllelseanalysen haft betydelse i alternativgenereringen, och alltså påverkat vilka åtgärder som utvärderats.

Keywords: samlad effektbedömning; samhällsekonomisk analys; måluppfyllelseanalys; nationell plan (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: H42 R42 R48 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 38 pages
Date: 2018-02-28, Revised 2018-03-09
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
https://www.cts.kth.se/polopoly_fs/1.801681!/CTS2018-4_180223errata.pdf Full text (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hhs:ctswps:2018_004

Access Statistics for this paper

More papers in Working papers in Transport Economics from CTS - Centre for Transport Studies Stockholm (KTH and VTI) Centrum för Transportstudier (CTS), Teknikringen 10, 100 44 Stockholm, Sweden.
Bibliographic data for series maintained by CTS ().

 
Page updated 2024-07-17
Handle: RePEc:hhs:ctswps:2018_004