EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Fastlegeordningen og det kommunale legearbeidet Er det tilfeldig hvilke leger som påtar seg kommunalt legearbeid?

Geir Godager ()

No 2003:15, HERO Online Working Paper Series from University of Oslo, Health Economics Research Programme

Abstract: Kommunene har som følge av Fastlegeordningen (FLO) ansvar for å sikre innbyggere listeplass hos en fastlege, men er også ansvarlige for at legeoppgaver som ikke omfattes av FLO blir utført. Dette innbefatter ordningen med kommunalt ansatte tilsynsleger på sykehjem og leger på helsestasjon og i skolehelsetjenesten. Det "kommunale legearbeidet" utføres i hovedsak av fastleger ansatt i deltidsstillinger, og i henhold til avtaleverket har kommunene anledning til å kreve at fastlegene utfører inntil 7,5 timer kommunalt legearbeid per uke som betingelse for å få individuell fastlegeavtale med kommunen. Data om kommunalt legearbeid fra utvalgte kommuner viser stor variasjon mellom de forskjellige kommunene relativt til innbyggertallet.

I denne rapporten vil man undersøke om en fastlege med kortere pasientliste enn ønsket, er villig til å utføre arbeidsoppgaver som for de er mindre lønnsomme enn arbeid med egen praksis. Analysen viser at leger som opplever pasientknapphet har signifikant større sannsynlighet for å arbeide mer enn 7,5 uketimer for kommunen enn leger som har fått det antall pasienter de ønsket seg. I tillegg viser data at leger som er spesialister i samfunnsmedisin, har en større sannsynlighet for å utføre kommunalt legearbeid utover 7,5 uketimer. Det kan dessuten se ut til at leger som praktiserer i usentrale kommuner, utfører mer kommunalt legearbeid.

Keywords: Kommunalt legearbeid; Fatstlegeordningen; Pasientknaphet; Pasientlister (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: I18 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 55 pages
Date: 2009-06-21
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://www.hero.uio.no/publicat/2003/HERO2003_15.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hhs:oslohe:2003_015

Access Statistics for this paper

More papers in HERO Online Working Paper Series from University of Oslo, Health Economics Research Programme HERO / Department of Health Management and Health Economics P.O. Box 1089 Blindern, N-0317 Oslo, Norway. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Kristi Brinkmann Lenander ().

 
Page updated 2021-04-18
Handle: RePEc:hhs:oslohe:2003_015