EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Äganderätten i den nationalekonomiska forskarutbildningen

Dan Johansson ()

No 76, Ratio Working Papers from The Ratio Institute

Abstract: Uppsatsen tar sin utgångspunkt i att en rad ekonomiska ”fullskaleexperiment” har visat att den ekonomiska friheten definierad av samhällets institutioner – dess spelregler – har avgörande betydelse för den ekonomiska tillväxten och det allmänna välståndet, i synnerhet uppkomsten och skyddet av den privata äganderätten. Den industriella revolutionen, planekonomiernas kollaps och Västeuropas framväxt som en ekonomiskt, militärt och politiskt dominerande region under medeltiden är sådana exempel. Har denna insikt inkorporerats i den nationalekonomiska forskarutbildningen? Frågan undersöks genom att studera förekomsten och innebörden av begreppen economic freedom, institution och property rights i de läroböcker som används i svensk forskarutbildning i nationalekonomi. Tanken är att en lärobok sammanfattar och presenterar det som anses vara den rådande kunskapen inom ett ämne, och att de begrepp som anses centrala utvecklas i läroboken. Analogt antas de begrepp som anses oväsentliga, eller som ännu inte har blivit inkorporerade i teorin, inte förekomma i någon nämnvärd utsträckning. Undersökningen visar att begreppen knappast förekommer, och att de, när de gör det, har en ”urvattnad” innebörd. Konsekvenserna av detta diskuteras.

Keywords: äganderätt; institutioner; forskarutbildning; tillväxt (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: A23 B52 O17 O40 P14 P48 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2005-11-23
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Published in Äganderättens konsekvenser och grunder, Berggren, Niclas, Karlson, Nils (eds.), 2005, pages 110-124, Ratio.

Downloads: (external link)
http://www.ratio.se/pdf/wp/dj_aganderatt.pdf (application/pdf)
Our link check indicates that this URL is bad, the error code is: 404 Not Found (http://www.ratio.se/pdf/wp/dj_aganderatt.pdf [301 Moved Permanently]--> http://ratio.se/pdf/wp/dj_aganderatt.pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hhs:ratioi:0076

Access Statistics for this paper

More papers in Ratio Working Papers from The Ratio Institute The Ratio Institute, P.O. Box 5095, SE-102 42 Stockholm, Sweden. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Martin Korpi ().

 
Page updated 2019-11-11
Handle: RePEc:hhs:ratioi:0076