EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Case study: En analyse af produktiviteten på OP-området på Regionshospitalet X-købing

Søren Holm ()
Additional contact information
Søren Holm: Institute of Public Health, Postal: University of Southern Denmark, J.B. Winsløws Vej 9B, 2nd floor., DK-5000 Odense C, Denmark

No 2012:5, DaCHE discussion papers from University of Southern Denmark, Dache - Danish Centre for Health Economics

Abstract: Dette casestudy fremlægger resultaterne af en undersøgelse af muligheden for at effektivisere OPgangen på Regionshospitalet X-købing, der er det primære akuthospital i Hospitalsenheden Z. OP-gangen er en organisatorisk og driftsmæssig kompliceret enhed. Direkte involveret er Kirurgisk Afdeling, Ortopædkirurgisk Afdeling og Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, hvis operationsprogrammer betinger udnyttelsen af OPgangen, samt Anæstesiologisk Afdeling, der er ansvarlig for driften af OP-gangen. Indirekte er OP-gangens virke og effektivitet imidlertid også betinget af den Dag Kirurgiske Enheds (DKE) aktiviteter på Regionshospitalet X-købing samt de aktiviteter der foregår på Regionshospitalet Y-købing, idet fordelingen af elektive patienter mellem de to hospitalsenheder, har en stor indflydelse på muligheden af at effektivisere OP-gangen.. Hospitalet i X-købing har ligesom så mange andre hospitaler nedbragt ventelisterne for næsten alle operationer. Dels ved at udvide kapaciteten, dels ved at mange operationer kan udføres på en kortere tid end tidligere på OPgangen, og dels ved at flere operationstyper nu kan opereres på DKE, hvor kravene er ’mindre’, og hvor patienten kan gå hjem samme dag. Undersøgelsen har i en kohorteundersøgelse registreret alle operationer foretaget på OP-gangen i måleugen fra den 12. november til den 18. november 2010, samt fulgt de elektive og akutte patienter i hele deres forløb, hvor dette har været muligt. Dette har genereret en database der er ret så unik og som vil kunne bruges i andre sammenhænge i fremtidige undersøgelser og analyser. For rekvirering af databasen kontakt venligst forfatteren på sor@sam.sdu.dk. For at kunne beskrive og analysere dette materiale og drage slutninger mht. anbefalinger for forbedringer af OP-gangens effektivitet, har det været nødvendigt at interviewe og anmode om supplerende data og informationer fra en stor skare af personer, der i deres virke, har indflydelse på, og er berørt af OP-gangens arbejde. De interviewede omfatter ledelsen og de medarbejdere i de tre skærende specialer og Anæstesiologisk Afdeling, der arbejder på OPgangen, i Opvågningen, og i Dag Kirurgiske Enhed (DKE), på sengeafsnittene, i bookingfunktionen, i Driftsafdelingen samt Staben. Uden deres positive og interesserede opbakning til denne undersøgelse ville det ikke have været muligt at udarbejde dette casestudy. En særlig tak skal også rettes til de to MiAH kandidater Kaj Merrild Hareskov og Henrik Grejsen Iversen, der har bistået i alle faser af denne undersøgelse.

Keywords: Hospital productivity (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: I12 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 95 pages
Date: 2012-05-01
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
https://www.sdu.dk/-/media/files/om_sdu/centre/coh ... pers/2012/2012_5.pdf Full text (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hhs:sduhec:2012_005

Access Statistics for this paper

More papers in DaCHE discussion papers from University of Southern Denmark, Dache - Danish Centre for Health Economics DaCHE - Danish Centre for Health Economics, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, J.B. Winsløws Vej 9B, 2. sal, DK-5000 Odense, Denmark. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Christian Volmar Skovsgaard ().

 
Page updated 2021-03-01
Handle: RePEc:hhs:sduhec:2012_005