EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Kommunalekonomiska effekter av maxtaxa och ökad tillgänglighet inom förskola och skolbarnomsorg

Magnus Wikström ()

No 704, Umeå Economic Studies from Umeå University, Department of Economics

Abstract: Rapporten redovisar resultat av genomförda studier som belyser de kommunalekonomiska effekterna av reformen maxtaxa, allmän förskola m.m. Inom ramen för rapporten redovisas två delstudier; en studie av vistelsetiderna inom förskola och familjedaghem, och en studie av kommunernas kostnader i förskola, skatteuttag och statsbidragens effekter. Vistelsetider bland arbetande och studerande har förändrats lite som ett resultat av reformen. I genomsnitt ökade vistelsetiderna med 0,4 timmar per vecka. I kommuner som före reformen använde tidsrelaterade taxor är ökningen i vistelsetider högre än i de kommuner som använde inkomstrelaterade taxor eller en kombination av taxor. Reformen har haft stor betydelse för den ökning i deltagande som observerats i förskolan gällande barn till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga för annat barn. Kommuner som tillämpade tidsrelaterade taxor före reformen har inte ändrat kostnaderna per barn kommunal förskola men höjt skatten något när man samtidigt kontrollerar för andra faktorer. Kommuner som haft inkomstrelaterade avgifter har inte höjt skatten, men kostnaden per barn har minskat något. När det gäller statsbidrag i samband med reformen har det s.k. maxtaxebidraget inte haft några effekter på kommunernas kostnader i kommunal förskola, men däremot bidragit till att hålla kommunalskattesatserna på en lägre nivå än om bidraget inte skulle ha utgått. Bidraget till kvalitetssäkrande åtgärder och bidraget till personalförstärkningar har haft stora positiva effekter på kostnaderna per barn i kommunal förskola.

Keywords: Barnomsorg; maxtaxa; kommunala kostnader; kommunalskatt; vistelsetider; statsbidrag (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: H71 H72 H77 J13 J18 J22 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 59 pages
Date: 2007-04-23
References: Add references at CitEc
Citations: View citations in EconPapers (1)

Downloads: (external link)
http://www.econ.umu.se/DownloadAsset.action?conten ... Id=3&assetKey=ues704 (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hhs:umnees:0704

Access Statistics for this paper

More papers in Umeå Economic Studies from Umeå University, Department of Economics Department of Economics, Umeå University, S-901 87 Umeå, Sweden. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by David Skog ().

 
Page updated 2024-06-20
Handle: RePEc:hhs:umnees:0704