EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Studiu comparativ privind preocuparile in domeniul cercetarii calitative a fenomenului victimizarii, cu deosebire in comunitatile de romi

Valentina Vasile (), Gheorghe Zaman (), Marius-Razvan Surugiu (), Raluca Mazilescu (), Anca Cristea () and Ioana-Alexandra Login ()
Additional contact information
Raluca Mazilescu: Institutul de Economie Nationala, Academia Romana
Anca Cristea: Institutul de Economie Nationala, Academia Romana
Ioana-Alexandra Login: Institutul de Economie Nationala, Academia Romana

No 5, Working Papers from Institute of National Economy

Abstract: Victimizarea ca urmare a infractiunilor reprezinta o problema care se manifesta cu intensitati si in forme diferite in toate tarile, indiferent de gradul de dezvoltare, de modelul lor social si cultural. Acest fenomen a inceput sa fie monitorizat prin studii si realizarea unor baze de date, ca o prima etapa pentru definirea nevoii de preventie a manifestarilor care sunt incluse in sfera „victimizarii prin infractiuni” (crime victimization). Complexitatea si dificultatea solutionarii unor probleme economice si sociale, asociate cu manifestarile la nivel local care au impact asupra fenomenului victimizarii, cunosc uneori accente particularizate, pe diverse segmente ale populatie. In aceste conditii, se pot produce fenomene precum savarsirea unor infractiuni motivate de ura/prejudecata (hate crime). In cadrul studiului se evidentiaza aspectele relevante ale domeniului victimizarii, prezentate in literatura de specialitate, realizandu-se o sinteza asupra cercetarilor calitative (bazate pe anchete), legate de incidenta fenomenului in diferite tari. Deoarece, in Romania, cercetarile in domeniul victimizarii nu sunt sistematice, vom aduce argumente pentru promovarea unor cercetari specifice, care sa surprinda nu doar dimensiunea fenomenului, dar si specificitatea acestuia, in functie de diferitele atribute calitative ale populatiei. Informatiile selectate din literatura de specialitate si prezentate sistematizat in prezentul studiu se constituie in argumente solide pentru reconsiderarea preocuparilor in domeniul analizei victimizarii, cu privire la proiectarea si aplicarea unei anchete reprezentative la nivel national.

Keywords: victimizare; cercetari calitative; populatia roma; Romania (search for similar items in EconPapers)
Date: 2017-09, Revised 2017-11
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://www.revecon.ro/articles/relatedarticles/Studiul1.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:ine:wpaper:5:y:2017

Access Statistics for this paper

More papers in Working Papers from Institute of National Economy Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Valentina Vasile ().

 
Page updated 2020-07-28
Handle: RePEc:ine:wpaper:5:y:2017