EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

1980-1993 Kamu yatırımlarında 3 dönem/3 analiz

3 semesters / 3 analysis in public investments=1980 1993

Metin Toprak

MPRA Paper from University Library of Munich, Germany

Abstract: 80'li yıllardaki gelişmeleri, dönemin siyasi iktidarı tarafından dünya görüşü olarak sunulan tartışmalar çerçevesinde değerlendirmek, bir anlamda dönemin kritiğini yapma anlamına gelir. Bugün sosyal ve ekonomik yapılanmanın reorganizasyonu ile ilgili öneriler şüphesiz, geçmiş on-onbeş yıllık bir dönemden devralınan miras veri kabul edilerek yapılmaktadır. Türk ekonomisinde, kamu kesimi kaynak bulmak ve kullanmak bakımından özel kesime oranla daha egemen konumda olduğu için, ekonomik çözümlemelerde kamu kesimi politikaların odak noktasını oluşturmaktadır. Bu nedenle söz konusu dönemin kamu kesimi bağlamında çeşitli açılardan incelenmesi yaşamsal önem taşımaktadır. Türkiye, Cumhuriyet tarihinde özel teşebbüse ve devlet işletmeciliğine dayanan dönemleri zaman zaman deneniş, 80'li yıllara kadar, hemen her deney devlet girisimciliğinin artmasıyla sonuçlanmıştır. O derecede ki, devletçilik olgusu devletin resmi ideolojisinin bir unsuru olarak yoğun bir biçimde işlenmiş ve erdem olarak kabul edilmiştir. Aslında, Menderes Dönemi hariç tutulursa, Türk ekonomisini 1980 öncesi ve sonrası olarak iki ana kategoriye ayırmak mümkündür. 1.dönemde sosyal, kültürel, politik ve ekonomik alanlarda erdem sayılan devletçilik, 80 sonrasında adeta utanç duyulacak bir günah oluvermiştir. Bu bakımdan 80 sonrası dönem, alt dönemleri itibariyle incelendiğinde, 80 öncesine oranla ne gibi gelişmelerin meydana geldiğini görmek mümkündür.

Keywords: 1980 Öncesi ve Sonrası Türk Ekonomisi; Kamu Kesimi; Özel Teşebbüs ve Devlet İşletmeciliği (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: H54 (search for similar items in EconPapers)
Date: 1994-11
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
https://mpra.ub.uni-muenchen.de/103534/1/MPRA_paper_103534.pdf original version (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pra:mprapa:103534

Access Statistics for this paper

More papers in MPRA Paper from University Library of Munich, Germany Ludwigstraße 33, D-80539 Munich, Germany. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Joachim Winter ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:pra:mprapa:103534