EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Икономически измерения на аграрните транзакции

Economic dimensions of agrarian transations

Hrabrin Bachev

MPRA Paper from University Library of Munich, Germany

Abstract: В статията се посочва, че Икономиката на транзакционните разходи предоставя мощна рамка за разбиране на развитието на цялото разнообразие на управленчески структури и институции, които виждаме в съвременния свят. Тази новоразвиваща се концепция обаче не е напълно използвана в аграрната сфера за изследване на управленческите механизми и фактори на институционалната модернизация. Прави се опит за адаптиране на основните принципи на Икономиката на транзакционните разходи към аграрната сфера на икономиките в трансформация. Класифицират се основните допускания и развитието на икономиката на транзакционите разходи. Аграрната транзакция се поставя в центъра на икономически анализ. Изследват се типовете аграрни транзакции и структурата на свързаните с тях разходи. Прави се сравнителен анализ със допусканията на Неокласическата и Традиционалната институционална икономика, и преценява потенциала за прилагането на новия подход в ефективния организационен дизайн. Определят се структурите за организация на аграрните транзакции и икономическата роля на държавата на базата на потенциала на различните управленчески структури за икономизират транзакционни разходи. Определят се насоките за прилагането на икономиката на транзакционните разходи в анализа на институционалните структури в трансформиращото се българско селско стопанство.

Keywords: Transaction Costs Economics; Modes of Governance; Efficiency; Organisational desigh (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: D23 Q12 Q18 (search for similar items in EconPapers)
Date: 1995
References: View references in EconPapers View complete reference list from CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Published in Икономика и управление на селското стопанство 7 (1996): pp. 1-14

Downloads: (external link)
https://mpra.ub.uni-muenchen.de/76471/1/MPRA_paper_76471.pdf original version (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pra:mprapa:76471

Access Statistics for this paper

More papers in MPRA Paper from University Library of Munich, Germany Ludwigstraße 33, D-80539 Munich, Germany. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Joachim Winter ().

 
Page updated 2023-11-11
Handle: RePEc:pra:mprapa:76471