EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Организация на аграрните иновации

Organisation of agrarian inovation

Hrabrin Bachev

MPRA Paper from University Library of Munich, Germany

Abstract: В статията се прави опит за адаптиране на принципите на ново развиващата се Икономика на транзакционите разходи към сферата на аграрните изследвания и развитие, и за определяне на ефективните граници на организациите за аграрни иновации. Разходите за транзакция свързани с аграрните изследвания и развитие са поставени в центъра на икономическия анализ. Систематизирани са предимствата и недостатъците на алтернативните пазарни и непазарни форми за организация на транзакциите в аграрни иновации. Определен е критерият за ефективна намеса на трета страна (обществена, международна помощ и т.н.) в аграрните транзакции. Определени са взаимоотношенията между текущи и дългосрочни транзакционни разходи в аграрните иновации. Откроена е спецификата на ограничената рационалност и опортюнизма в сферата на изследванията и иновациите, на критичните измерения на транзакциите в тази сфера (комбинация на многоагентни усилия, поливалентност, висока специфичност на активите, малък брой участници и липсващи пазари, минимален технологичен размер, ниска присвояемост на резултата, потребност от проектна организация), и произтичащите от това и прилагани специфични форми за ефективна организация. Определени са икономическите последствия за институционалния дизайн и за икономизирането на транзакционните разходи в аграрните иновации. Предложена е матрица с ефективни управленчески форми за организация на многообразните транзакции в аграрните иновации за снабдяване със знания, снабдяване с труд, снабдяване с материални активи, и маркетинг. Определени са ефективните граници на разнообразните пазарни, частни, обществени и хибридни организации за аграрни иновации на базата на степента на присвояемост, специфичност на активите, неопределеност, честота на транзакциите, и възможностите за реализиране на технологически икономии на размери и мащаби в аграрните иновации.

Keywords: governance; agrarian research and innovation; research and innovation institutions; new institutional economics; public; private and hybrid organizations (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: L2 L3 L33 Q16 Q18 (search for similar items in EconPapers)
Date: 1999
References: View references in EconPapers View complete reference list from CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Published in Икономика и управление на селското стопанство 5 (1998): pp. 16-25

Downloads: (external link)
https://mpra.ub.uni-muenchen.de/76498/1/MPRA_paper_76498.pdf original version (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pra:mprapa:76498

Access Statistics for this paper

More papers in MPRA Paper from University Library of Munich, Germany Ludwigstraße 33, D-80539 Munich, Germany. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Joachim Winter ().

 
Page updated 2023-10-01
Handle: RePEc:pra:mprapa:76498