Η συμβολή των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργασίας στον Ευρωπαϊσμό των Εργασιακών Σχέσεων: οι στάσεις των αντιπροσώπων του προσωπικού
The contribution of EWCS in the Europeanisation of Industrial Relations: the Worker Representatives' attitudes
Θεόδωρος Κουτρούκης
MPRA Paper from University Library of Munich, Germany
Abstract:
Η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης δρομολόγησε πολυσήμαντες επιδράσεις στο ευρωπαϊκό αλλά και τα εθνικά συστήματα εργασιακών σχέσεων. Οι επιδράσεις αυτές χαρακτηρίζονται από την τάση για μεγαλύτερη αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων προς το επιχειρησιακό επίπεδο (σε αυτόνομες επιχειρησιακές μονάδες) καθώς και για εκ νέου συγκέντρωση τους στο (ευρωπαϊκό) επίπεδο του ομίλου, εξέλιξη που προκύπτει πρωταρχικά από την αναγκαιότητα για εσωτερικό συντονισμό και έλεγχο του ομίλου. Το πρώτο καινοτόμο εγχείρημα της λειτουργικής επέκτασης των ποικιλόμορφων εθνικών συστημάτων εργασιακών σχέσεων στο ευρωπαϊκό-υπερεθνικό περιβάλλον, είναι η οδηγία 94/45/ΕΚ για τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργασίας . Έχει μάλιστα υποστηριχθεί ότι τα ΕΣΕ συνιστούν μία ρεαλιστική απάντηση της ευρωπαϊκής εργατικής πλευράς στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, διαμέσου της ανάπτυξης μας «ηθικής της αλληλεγγύης» ανάμεσα στους εργαζόμενους διαφορετικών παραγωγικών μονάδων ενός ομίλου, ώστε τα εργατικά συνδικάτα να επινοήσουν ένα σύγχρονο εργατικό διεθνισμό . Σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνηθεί αν –κατά τους εργατικούς αντιπρόσωπους- τα ΕΣΕ συμβάλουν στον ευρωπαϊσμό των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.
Keywords: Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργασίας; Αντιπρόσωποι Εργαζομένων; Ευρωπαϊσμος. (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: J53 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2019-03-15, Revised 2019-03-15
References: View references in EconPapers View complete reference list from CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
https://mpra.ub.uni-muenchen.de/92893/1/MPRA_paper_92893.pdf original version (application/pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pra:mprapa:92893
Access Statistics for this paper
More papers in MPRA Paper from University Library of Munich, Germany Ludwigstraße 33, D-80539 Munich, Germany. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Joachim Winter ().