EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Het type controleverslag: resultaten van een empirisch onderzoek in België

S. Hermanns, Hubert Ooghe, E. van Laere () and C. van Wymeersch
Additional contact information
C. van Wymeersch: -

Working Papers of Faculty of Economics and Business Administration, Ghent University, Belgium from Ghent University, Faculty of Economics and Business Administration

Abstract: In 1997 heeft het Instituut der Bedrijfsrevisoren, een nieuwe voorstelling van de controleverslagen, toe te passen vanaf 1998, ingevoerd. Deze nieuwe voorstelling ging gepaard met een gedetailleerde omschrijving van de verschillende soorten verslagen. Het is dan ook interessant te onderzoeken welke factoren het type controleverslag beïnvloeden en op die manier na te gaan in welke mate het controleverslag de informatiewaarde van de jaarrekening verhoogt. Vooral in het buitenland bestaan er reeds diverse onderzoekingen naar de determinanten van de controleverslagen; het was dan ook noodzakelijk de bestaande literatuur goed te analyseren. Doorheen dit artikel komt duidelijk naar voor dat er geen echte consensus bestaat tussen de diverse auteurs, wat voor ons een extra motivatie is om na te gaan welke factoren de controleverslagen voor Belgische ondernemingen beïnvloeden. Aangezien de nieuwe indeling van kracht is sinds 1998, wordt het onderzoek gevoerd voor de boekjaren 1998, 1999 en 2000 (er waren te weinig verslagen 2001 beschikbaar bij aanvang van het onderzoek) . Na een overzicht van de vijf types controleverslagen en van de bestaande literatuur, wordt er dieper ingegaan op het eigen onderzoek (variabelen en steekproef, onderzoekshypothesen en –resultaten). Daarna volgt het besluit.

Pages: 24 pages
Date: 2003-09
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://wps-feb.ugent.be/Papers/wp_03_193.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:rug:rugwps:03/193

Access Statistics for this paper

More papers in Working Papers of Faculty of Economics and Business Administration, Ghent University, Belgium from Ghent University, Faculty of Economics and Business Administration Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Nathalie Verhaeghe ().

 
Page updated 2020-11-23
Handle: RePEc:rug:rugwps:03/193