EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

De financiële toestand van de Belgische ondernemingen 2006 Ratio’s en totaalscore op basis van de FiTo-meter 1995-2004

Hubert Ooghe and Christophe Spaenjers

Working Papers of Faculty of Economics and Business Administration, Ghent University, Belgium from Ghent University, Faculty of Economics and Business Administration

Abstract: Deze studie heeft als primaire doel de evolutie van de financiële gezondheid van de Belgische ondernemingen over een periode van 10 jaar in kaart te brengen. Het is de voortzetting van de jaarlijkse uitgave “De financiële toestand van de Belgische ondernemingen” (laatste editie: Ooghe, Spaenjers en Vandermoere, 2005). De studie loopt over het tijdsvak 1995-2004. De nadruk ligt op de meest recente gegevens van 2004. Dit zijn hoofdzakelijk de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2004 en neergelegd in 2005 (ten laatste op 31 december 2005). Aanvullend worden ook de eerste signalen omtrent de evolutie sinds eind 2004 besproken. Dit gebeurt mede op basis van andere studies en onderzoekingen. We hebben getracht een algemeen beeld van de belangrijkste trends te schetsen. Waar nodig worden opvallende evoluties extra belicht en wordt aandacht besteed aan bepaalde groepen van ondernemingen (per regio, sector, grootteklasse en leeftijdscategorie). Bovendien kan de lezer in bijlage heel wat achtergronddata terugvinden. Inzicht in de meest recente dynamiek op het vlak van de financiële toestand van ondernemingen is voor verschillende partijen van groot belang. Hierbij denken we aan de overheid en de patronale en syndicale organisaties, maar ook aan bedrijfsleiders, bankiers, accountants en onderzoekers. Hopelijk kan dit artikel dan ook bijdragen tot een betere kennis van de Belgische ondernemingswereld. In een eerste deel wordt uitleg gegeven bij de data. Deel 2 gaat in op het aantal Belgische ondernemingen en de verdeling hiervan over verschillende sectoren en klassen. Het derde deel is de hoofdmoot van dit artikel en beschrijft de evolutie van de financiële toestand van de Belgische ondernemingen van 1995 tot en met 2004. De eerste signalen omtrent 2005 en 2006 worden toegelicht in het vierde deel. Deel 5, tenslotte, concludeert.

Pages: 23 pages
Date: 2006-04
New Economics Papers: this item is included in nep-acc
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
http://wps-feb.ugent.be/Papers/wp_06_380.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:rug:rugwps:06/380

Access Statistics for this paper

More papers in Working Papers of Faculty of Economics and Business Administration, Ghent University, Belgium from Ghent University, Faculty of Economics and Business Administration Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Nathalie Verhaeghe ().

 
Page updated 2024-04-16
Handle: RePEc:rug:rugwps:06/380