EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Sociale zekerheid en arbeidsmarktdynamiek in Nederland

Frank Den Butter () and Udo Kock ()

No 57, Serie Research Memoranda from VU University Amsterdam, Faculty of Economics, Business Administration and Econometrics

Abstract: Het economisch nut van sociale zekerheid wordt in navolging van Okun vaak afgeschilderd als een afruil tussen gelijkheid en efficiency. Sociale zekerheidsvoorzieningen kunnen daarentegen ook de dynamiek in de economie ten goede komen en zo bijdragen aan betere economische prestaties (de ‘irrigatiefunctie’). In dit paper worden aan de hand van recentelijk geconstrueerde arbeidsmarktstromen op macro-niveau de ontwikkeling van de dynamiek op de arbeidsmarkt geanalyseerd. Deze stromenanalyse van de arbeidsmarkt is, anders dan de traditionele analyse van standgegevens, in staat om de invloed van het Nederlandse stelsel van sociale voorzieningen op de arbeidsmarktdynamiek te onderzoeken. De dynamiek op de arbeidsmarkt, gemeten in termen van baanwisselingen is in de recente periode toegenomen. De uitstroom uit de werkloosheid is in de laatste recessie nauwelijks gedaald. Het is denkbaar dat de veranderingen in het stelsel van sociale zekerheid, zoals die de afgelopen 10 tot 15 jaar zijn doorgevoerd, hebben bijgedragen aan een betere synchronisatie van baancreatie en baanvernietiging.

JEL-codes: E24 H53 H55 (search for similar items in EconPapers)
Date: 1997
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://degree.ubvu.vu.nl/repec/vua/wpaper/pdf/19970057.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:vua:wpaper:1997-57

Access Statistics for this paper

More papers in Serie Research Memoranda from VU University Amsterdam, Faculty of Economics, Business Administration and Econometrics Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by R. Dam ().

 
Page updated 2020-10-30
Handle: RePEc:vua:wpaper:1997-57