EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Karakter fiskalne politike i politička ekonomija fiskalne konsolidacije u Hrvatskoj u post-kriznom razdoblju

Milan Deskar-Škrbić and Višeslav Raos ()
Additional contact information
Višeslav Raos: Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

No 1802, EFZG Working Papers Series from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb

Abstract: U ovom radu se na temelju podataka o ciklički prilagođenom primarnom proračunskom saldu (CAPB) analizira karakter fiskalne politike te snaga fiskalne konsolidacije u post-kriznom razdoblju. Dodatno, analiziraju se temeljna obilježja fiskalne konsolidacije, s posebnim naglaskom na rashode proračuna, budući da u polit-ekonomskom smislu oko ovih kategorija postoji najveći sukob između nositelja fiskalne politike i različitih interesnih skupina. Rezultati analize pokazuju da su sve vlade, osim vlade Jadranke Kosor, vodile restriktivnu procikličku fiskalnu politiku te da je najveća fiskalna konsolidacija provedena u vrijeme socijaldemokratske vlade Zorana Milanovića, kada je CAPB poboljšan za 5,7 postotnih bodova BDP-a, što otvara i pitanje je li ova činjenica jedan od temeljnih razloga za gubitak parlamentarnih izbora 2015. godine. Također, analiza je pokazala da je veliki dio fiskalne konsolidacije proveden kroz smanjenje kapitalnih investicija, iako se radi o produktivnoj kategoriji rashoda koja je mogla imati važnu ulogu u ispunjavanju stabilizacijske funkcije fiskalne politike. Analiza ekonomske politike vlade pokazala je kako nestabilne vlade, koje ovise o nizu manjih parlamentarnih aktera koji joj održavaju većinu, teško uspijevaju biti uspješne u fiskalnoj konsolidaciji. One vlade koje su najviše pozornosti pridavale fiskalnoj politici, bile su i najuspješnije u fiskalnoj konsolidaciji. Analiza akata Vlade i Sabora pokazala je kako su sve vlade bile sklone korištenju učestalih izmjena poreznog zakonodavstva kao instrumenta fiskalne politike.

Keywords: fiskalna konsolidacija; politička ekonomija; kapacitet vlade; stabilnosti vlade; policy kapacitet; Hrvatska (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: D7 H62 P16 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 23
Date: 2018-01-11
References: Add references at CitEc
Citations: View citations in EconPapers (1) Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://web.efzg.hr/repec/pdf/Clanak%2018-02.pdf First version, 2018 (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:zag:wpaper:1802

Access Statistics for this paper

More papers in EFZG Working Papers Series from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by WPS ().

 
Page updated 2023-11-11
Handle: RePEc:zag:wpaper:1802