EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Unaprjeđenje strategije konkurentskog pozicioniranja poduzeća primjenom marketinške revizije

Petra Leonora Cvitanović ()

No 1904, EFZG Working Papers Series from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb

Abstract: Revizija marketinga može pomoći poduzeću bolje upravljati podacima o marketingu s kojima raspolaže, kao i podacima koje tek treba prikupiti, sistematizirati i integrirati u izvještaje te kvalitetno upotrijebiti za poboljšanje svojeg poslovanja i strategije nastupa na tržištu. Marketinška revizija može pomoći poduzeću prestići konkurenciju i ostvariti veći tržišni udio zbog toga što će bolje poznavati okruženje u kojem djeluje, želje i potrebe potrošača i društva, te u odnosu na konkurenciju primjenjivati bolji način poslovanja. Ako poduzeće redovito provodi reviziju marketinga, moći će u kratkom vremenskom razdoblju doći do informacija o događanjima na tržištu. Kontinuiranom evaluacijom podataka koji su ključni za marketing, jasnije će razumjeti svoju tržišnu poziciju i razloge zaostajanja za konkurencijom. Revizija marketinga može rukovodstvu poduzeća ukazati na potrebu za promjenom u strateškom pozicioniranju koju je nužno potrebno provesti kako bi se ostvarilo uspješnije konkurentsko pozicioniranje poduzeća. Također, revizija marketinga uputiti će rukovodstvo na odabir ispravne strategije reagiranja na konkurentske prijetnje te potom na pronalaženje adekvatnih rješenja za poteškoće u poslovanju do kojih će doći ukoliko se ne reagira pravovremeno. Informacije prikupljene putem marketinške revizije mogu poslužiti kao smjernice za odabir i oblikovanje strategije konkurentskog pozicioniranja, u zavisnosti od inicijalnog razloga / svrhe i cilja provođenja revizije marketinga. Primjerice, ukoliko svrhu primjene revizije marketinga predstavlja želja rukovodstva za boljom procjenom adekvatnosti marketinških aktivnosti, provoditi će se revizija marketinškog okružja. Tada će u fokusu revizije biti mjerenje učinkovitosti sustava planiranja i kontrolnih postupaka, utjecaj asortimana proizvoda na marketinške ciljeve, te usklađenost cjenovnih i distribucijskih ciljeva, strategije, procedura i aktivnosti s marketinškim strategijama i ciljevima. Rezultati ovakve revizije marketinga poslužiti će kao temelj za odabir i oblikovanje strategije konkuriranja pomoću marketinškog miksa. Bez obzira na to koju strategiju konkurentskog pozicioniranja poduzeće odluči koristiti, revizija i mjerenje učinkovitosti marketinga imati će pozitivan utjecaj na poslovanje poduzeća u kratkom i u dugom roku.

Keywords: revizija marketinga; marketinška revizija; marketing audit; kontrola marketinga; strategija pozicioniranja; strategija konkurentskog pozicioniranja; konkuriranje (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: M30 M31 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 20
Date: 2019-01-15
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://web.efzg.hr/repec/pdf/Clanak%2019-04.pdf First version, 2019 (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:zag:wpaper:1904

Access Statistics for this paper

More papers in EFZG Working Papers Series from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by WPS ().

 
Page updated 2023-11-11
Handle: RePEc:zag:wpaper:1904