EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Utjecaj perciprianog pritiska interesno-utjecajnih skupina na elemente održive marketinške orijentacije hrvatskih poduzeća

Andrea Lučić ()
Additional contact information
Andrea Lučić: Faculty of Economics and Business, University of Zagreb

No 2004, EFZG Working Papers Series from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb

Abstract: Primjena orijentacije prema dionicima «nužna je za uspostavljanje i napredak etičkog donošenja odluka u svim marketinškim aktivnostima». Proaktivnost u društvenoj odgovornosti povezana je sa sve većim pritiscima organizacijskih dionika i dionika zajednice. Cilj ovog rada je istražiti održivu marektinšku orijentaciju iz perspektive višestrukih dionika procesa koji nepobitno utječu na oblikovanje strategije i to iz percepcije meandžera o pritisku različitih dionika na oblikovanje strategije. Održiva marketinška orijentacija promatrana je i mjerena kroz njena tri sastavna formativna elementa: strateška integracija, društvena uključenost i etičke sposobnosti. Istovremeno, pratio se percipirani pritisak izdvojenih interesno-utjecajnih skupina: vlasnika, zaposlenika, potrošača, dobavljača, konkurencije, državnih institucija, neprofitnih udruga te Europske Unije. U sklopu kvanitativnog istraživanaj prikupljeno je 172 poduzeća iz populacije 1000 najuspješnihih hrvatskih poduzeća. Rezultati analize upućuju na to da na stratešku integriranost statistički značajno, a pozitivno utječu zakon i zaposlenici, na društvenu uključenost zakon dok na etičke sposobnosti zakon, vlasnici i zaposlenici pozitivno dok nevladine neprofitne organizacije utječu negativno i statistički znčajno.

Keywords: Održiva marketinška orijentacija; interesno-utjecajne skupine; održivi marketing; Hrvatska (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: C11 C32 E62 H61 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 16
Date: 2020-06-24
New Economics Papers: this item is included in nep-mac and nep-ore
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://web.efzg.hr/repec/pdf/Clanak%2020-04.pdf First version, 2020 (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:zag:wpaper:2004

Access Statistics for this paper

More papers in EFZG Working Papers Series from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by WPS ().

 
Page updated 2023-11-11
Handle: RePEc:zag:wpaper:2004