Konkursinstitutet som finansiell institution
Karl Gratzer ()
Additional contact information
Karl Gratzer: Södertörns högskola, Postal: CEFIN, Box 41011, 41 04 Huddinge
No 7, Ratio Working Papers from The Ratio Institute
Abstract:
Ett fungerande näringsliv förutsätter ett fungerande konkursinstitut. På en fungerande marknad kan vi vänta oss att ineffektiva företag slås ut genom t.ex. innovativ nyetableringskonkurrens och att de effektiva företagen överlever. En vanlig uppfattning är att konkursinstitutet är ett marknadsekonomiskt reningsbad som sorterar ut ineffektiva företag. Enligt denna tolkning upphör tillgångarna i ett företag inte utan omallokeras bara till effektivare användningsområden. Ur detta perspektiv ter sig företagskonkursen som en mindre viktig procedur i en experimentell ekonomi. Mot detta synsätt ställs ett mer nyanserat perspektiv. Konkursinstitutet fungerar i viss utsträckning som ett reningsbad men andra inslag finns. Konkurser leder till betydande kreditförluster. Därigenom fungerar konkursinstitutet som en finansiell institution på marknaden. Genom s.k. bekvämlighetskonkurser omfördelas kapital i oönskad och ibland brottslig riktning. Av centralt intresse för bedömning av ett konkurssystem är storleken på de kostnader som konkursen medför. Ett syfte med studien är att utifrån en empirisk kartläggning av svenska företags nedläggningsbeteenden diskutera olika teoriers användbarhet. Ett annat syfte med undersökningen är att göra en grov skattning av insolvenssystemets kostnader. Resultaten antyder att konkurssystemet i Sverige i viss utsträckning fungerar på annat sätt än i motsvarande system i andra länder. Sverige har en av de högsta konkursfrekvenserna bland industriländerna. Indikationer finns att konkursernas andel av den totala företagsdödligheten har ökat under 1900-talet. Konkurs har blivit det dominerande nedläggningssättet bland svenska aktiebolag. Andelen konkurser som avskrivs på grund av brist på tillgångar har blivit större än andelen konkurser där utdelning finns att få. Konkursinstitutet används i Sverige som ett rekonstruktionsinstrument vilket inte är dess syfte. Detta antyder framväxten av ett ”moral hazard” problem i användningen av konkursinstitutet. Även fragmentariska uppgifter ger säkra indikationer på att betydande tillgångar omfördelas. Detta drabbar framförallt underleverantörer och konsumenter.
Keywords: bankruptcy; bankruptcy costs; financial institution; business failure (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: G33 H32 K19 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 25 pages
Date: 2002-09-23
References: Add references at CitEc
Citations:
Published in Den svenska tillväxtskolan. Om den ekonomiska utvecklingens kreativa förstörelse, Johansson, Dan, Karlson, Nils (eds.), 2002, chapter 6, Ratio.
Downloads: (external link)
http://www.ratio.se/pdf/wp/kg_konkurs.pdf (application/pdf)
Our link check indicates that this URL is bad, the error code is: 404 Not Found (http://www.ratio.se/pdf/wp/kg_konkurs.pdf [308 Permanent Redirect]--> https://www.ratio.se/pdf/wp/kg_konkurs.pdf [308 Permanent Redirect]--> https://ratio.se/pdf/wp/kg_konkurs.pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hhs:ratioi:0007
Access Statistics for this paper
More papers in Ratio Working Papers from The Ratio Institute The Ratio Institute, P.O. Box 5095, SE-102 42 Stockholm, Sweden. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Martin Korpi ().