Devlet-Piyasa Ekseninde Türkiye Ekonomisinin İlk Yüzyılı ve ‘Proaktif Popülizme Giriş’
Emre Özçelik () and
Mustafa TuÄŸan ()
Additional contact information
Emre Özçelik: Economics Program, Middle East Technical University, Northern Cyprus Campus, Northern Cyprus
Mustafa TuÄŸan: Department of Economics, Social Sciences University of Ankara, Ankara, Turkey
No 2403, ERC Working Papers from ERC - Economic Research Center, Middle East Technical University
Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye ekonomisinin geçmişi devlet-piyasa ekseninde ve Cumhuriyet’in ilk yüzyılını kapsayan uzun bir dönemde incelendikten sonra, 2020’lerin ikinci yarısında geliştirilip 2030’larda uygulanabilecek ve yeni bir ‘siyasal-iktisat tarzı’ olarak da anlaşılabilecek bir proaktif popülizm gündemi önerilmektedir. Böyle bir gündem ülke tarihinin herhangi bir evresinde daha önce benimsenip uygulanmadığı için söz konusu önerinin ana çerçevesi de çalışmada ortaya konmaktadır. Bu çerçevede, uzun dönemli ekonomik büyüme olanaklarının geniş toplum kesimlerinin lehine yeniden düzenlenmesi öngörülmekte, dışa bağımlı gelişme ‘doğal’ değil ‘sorunsal’ bir olgu olarak saptanmakta ve gerek ‘makroekonomik temkin’ gerekse ‘kurumsal gelişme’ meselelerinin önemsenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Proaktif popülizmin Türkiye için orijinal bir gündem önerisi ve yeni bir siyasaliktisat tarzı olarak oluşturulmasında üç başat siyasal-iktisadi katkıdan yararlanılmaktadır: (i) Ziya Öniş ve Fikret Şenses’in ‘proaktif devlet-reaktif devlet’ ayrımı, (ii) Korkut Boratav’ın ‘popülizm’ olgusuna sınıfsal bakış açısı ve (iii) Dani Rodrik’in ‘makroekonomik istikrar’, ‘ekonomik küreselleşme’ ve ‘popülizm’ arasındaki ilişkileri ele almaya yönelik yaklaşımı. Popülizmin ‘klasik’ varyantları ile proaktif popülizm arasındaki temel fark, ikincisinin ‘makroekonomik temkin’ ve ‘kurumsal gelişme’ meselelerini göz ardı etmeyerek bunları sistemik ve sınıfsal olgular olarak değerlendirmesidir. Dolayısıyla bu çalışma, karma ekonomi ile neoliberalizmi ‘yarıştırmanın’ ötesine geçmek üzere, 21. Yüzyılda da ‘az gelişmişlik’ sorunlarıyla yüzleşmeyi sürdüren Türkiye’de yakın gelecekte etkinleştirilebilecek bu yeni siyasal-iktisat tarzını tartışmaya açmayı amaçlamaktadır.
Keywords: Türkiye Ekonomisi; Proaktif Devlet; Reaktif Devlet; Popülizm; Makroekonomik Temkin; Kurumsal Gelişme (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: B50 B59 P10 P16 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 51 pages
Date: 2024-08, Revised 2024-08
New Economics Papers: this item is included in nep-ara, nep-hme and nep-inv
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
https://erc.metu.edu.tr/en/system/files/menu/series24/2403.pdf First version, 2024 (application/pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:met:wpaper:2403
Access Statistics for this paper
More papers in ERC Working Papers from ERC - Economic Research Center, Middle East Technical University Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Erol Taymaz ().