Suriyeli Sığınmacı Sorununun Bir Başka Boyutu: Suriye’de Bıraktıkları Hakların Korunması ve Mülkiyetlerinin İadesi
Zeynep Banu Dalaman and
Hüseyin Murat Lehimler
Additional contact information
Zeynep Banu Dalaman: İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Türkiye.
Hüseyin Murat Lehimler: İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (RUPAM), Türkiye.
Goc Dergisi, 2021, vol. 8, issue 2, 267-289
Abstract:
Mülkiyet hakkı temel insan haklarından kabul edilmektedir. Mülkiyet hakkına yönelik tehditlerin en yıkıcı durumlarından biri zorunlu göçte ortaya çıkmaktadır. Zorunlu göçmenlik, mültecilik ve sığınmacılık durumlarında geride bırakılan mülkiyetin korunması uluslararası hukukun temel sorunlarından biri olmakla beraber, korumanın zayıflığı oranında zorunlu yarattığı sosyal yıkımı derinleştiren bir etken olarak durmaya devam etmektedir. Kıbrıs ve Filistin’de karşılaşılan bu insan hakkı ihlal türü Suriyeli mülteciler ve sığınmacıların da karşısına çıkmaktadır. Suriyeli sığınmacılar sorunu, Suriye iç savaşıyla birlikte ortaya çıkmıştır. Yaşanan krizin ortaya çıkardığı en büyük sorunların başında yaşanan siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik gelmektedir. Bu istikrarsız ortam, Suriye’ye komşu olan ve göçmen kabul etmek zorunda kalarak müdahil olan Türkiye’yi doğrudan ve dolaylı olarak birçok sorunla baş başa bırakmıştır. Ülkedeki savaş, milyonlarca Suriyelinin Türkiye ve diğer ülkelere sığınmasına neden olmuştur. Kayıt altına alınabilen 2 milyon 800 bin geçici koruma statüsündeki sığınmacı dışında, kayıt dışı rakamın 4 milyona yaklaştığı tahmin edilmektedir. Sığınmacıların hakları genel olarak ülkemizde ve başka ülkelerde, sığınmacı olarak sahip olmaları gereken haklar bağlamında ele alınmaktadır. Savaşın bitirilmesi ve ülkelerine dönüşün sağlanması nihai amaç ve çözüm olarak gösterilmekle beraber, bu sürece en fazla etki edecek konulardan biri olan, sığınmacıların Suriye’de bıraktıkları mülkiyetleri korunması konusu göz ardı edilmektedir. Sadece geri dönenlerin değil, kalanların da yaşamlarına etkili olacak bu insan hakları alanının önemi açıktır. Bu alanda ilerlememe sağlanamaması durumunda geri dönüşe yönelik politikaların başarısızlığı bir yana ileri zamanlarda karşılaşılacak hakların ve mülkiyetlerin iadesi sorunu ortaya çıkacaktır. Bu bağlamda Suriyelilerin ülkelerinde bıraktıkları haklarının korunması ve mülkiyetlerinin iadesinin talep edilebilirliğini sağlayacak belge ve mekanizmaların belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Keywords: Suriyeli sığınmacılar; mülkiyetin iadesi; hakların korunması uluslararası hukuk (search for similar items in EconPapers)
Date: 2021
References: View complete reference list from CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
https://dergi.tplondon.com/goc/article/view/698/711 (application/pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:mig:gdjrnl:v:8:y:2021:i:2:p:267-289
Ordering information: This journal article can be ordered from
https://dergi.tplond ... formation/librarians
DOI: 10.33182/gd.v8i2.698
Access Statistics for this article
Goc Dergisi is currently edited by Prof Ibrahim Sirkeci
More articles in Goc Dergisi from Transnational Press London, UK
Bibliographic data for series maintained by TPLondon ().