EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Smart city – o etapa noua in evolutia vietii, societatii si afacerilor

Aurelian Virgil Baluta () and Eduard Dumitrascu ()
Additional contact information
Aurelian Virgil Baluta: Universitatea Spiru Haret
Eduard Dumitrascu: Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate

Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings, 2017, vol. 5, 45-54

Abstract: Articolul are ca obiective prezentarea modificarilor pe care le?a produs in modul de viata, societate si afaceri realitatile din orasul inteligent. Avem in vedere lucrari consacrate din teoria economica avand in continut trimiteri la problemele cresterii economice, dezvoltarii sociale, progresului, transferului tehnologic, serviciilor inteligente. A fost preluata de asemenea experienta comunitatilor, autoritatilor si organizatiilor din Romania care au introdus elemente specifice orasului inteligent. Ca abordare a mai fost utilizata experienta Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate din proiectele derulate legate de conceptul oras inteligent. Rezultatele articolului au in vedere imbunatatirea teoriei privind etapele dezvoltarii sociale si a practicii pentru implementarea in continuare a elementelor specifice orasului inteligent. Articolul pune in evidenta modificarile aduse de orasul inteligent in viata de zi cu zi a oamenilor, dinamica societatii, relatiile dintre firme si cetateni, pozitiile concurentiale pe piata. Cercetarea noastra va avea implicatii in primul rand asupra practicienilor din autoritati publice, organizatii private si organizatii non?profit care se vor implica in proiecte de tip oras inteligent. De asemenea lucrarea reprezinta un punct de vedere util teoriei privind pozitionarea conceptului oras inteligent in contextul problemelor privind cresterea economica, progresul social, mecanismul afacerilor si al provocarilor din lumea de astazi. In cadrul articolului am sintetizat si sistematizat numeroase puncte de vedere exprimate la evenimente oficiale privind orasul inteligent. Le?am prezentat in corelatie cu formularile din teoria economica si sociala. Am valorificat inclusiv inregistrari pe suport media sau luari de cuvant la evenimente oficiale. Pe baza studiilor empirice realizate si a informatiilor culese in sistem informal am indicat cateva directii in care ar putea actiona cercetarea aplicativa social?economica in domeniul orasului inteligent. Articolul are meritul ca pune in corespondenta studii economice aplicative cu teorii consacrate. Reprezinta de asemenea o dezvoltare practica pentru problemele privind economia cunoasterii.

Keywords: Tehnologia informaţiilor; Funcţie a întreprinderii; Dezvoltare; Inovaţie socială; Societate bazată pe cunoştinţe (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: O35 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2017
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
https://www.scrd.eu/index.php/scic/article/view/255/219 (application/pdf)
https://www.scrd.eu/index.php/scic/article/view/255 (text/html)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pop:procee:v:5:y:2017:p:45-54

Access Statistics for this article

More articles in Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings from Smart-EDU Hub, Faculty of Public Administration, National University of Political Studies & Public Administration Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Professor Catalin Vrabie ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:pop:procee:v:5:y:2017:p:45-54