Funcţiile și atribuţiile Președintelui Republici Moldova prin prisma jurisprudenţei Curţii Constituţionale a Republicii Moldova
Svetlana Slusarenco and
Lina Vlădiceanu-Starșii
Intellectus, 2023, issue 1, 68-78
Abstract:
Instituţia președintelui, mai cu seamă persoana șefului statului, a jucat, din cele mai vechi timpuri, rolul definitoriu în organizarea și funcţionarea oricărei colectivităţi/comunităţi. În contextul importanţei instituţiei șefului statului în sistemul autorităţilor publice centrale, dar și ţinând cont de regimul politic din perspectiva necesităţii asigurării separaţiei puterilor în stat, o însemnătate deosebită o capătă determinarea funcţiilor și stabilirea atribuţiilor Președintelui, care, într-un final, condiţionează natura juridică a sistemului politic și configuraţia constituţională de guvernământ. Funcţiile și atribuţiile Președintelui sunt determinate de factori precum: modul de desemnare a șefului statului, raporturile dintre puterea legislativă și cea executivă, mecanismul constituţional de frâne și contrabalanţe pentru asigurarea echilibrului între instituţiile statului, și anume: Parlament-Guvern, Parlament-Președinte, Președinte-Guvern și în raport cu autoritatea judiciară.
Keywords: separarea puterilor; funcţie; atribuţii; echilibru; autoritate constituţională. (search for similar items in EconPapers)
Date: 2023
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
https://agepi.gov.md/sites/default/files/intellectus/Intellectus_1_2023_68.pdf (application/pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:awf:journl:y:2023:i:1:p:68-78
DOI: 10.56329/1810-7087.22.1.07
Access Statistics for this article
More articles in Intellectus from State Agency on Intellectual Property (AGEPI)
Bibliographic data for series maintained by AGEPI ().