EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

ОЦЕНКА И АНАЛИЗ НА ПАЗАРНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ЗА ДИГИТАЛНИ ФИНАНСОВИ УСЛУГИ В СУБСАХАРНА АФРИКА

Димитър Тричков
Additional contact information
Димитър Тричков: Стопанска академия "Д.А.Ценов"

Almanac of PhD Students, 2018, vol. 14, issue 14 Year 2018, 162-178

Abstract: Африка е континентът, в който концентрацията на беднитете е най-високата в света. Това поражда дисбаланс между континентите и различните държави, водейки до висока миграция и големи диспропорции в икономическата активност на хората. Един от основните проблеми в развиващите се страни е достъпът до финансови услуги. Тази особеност поражда възможност за Fintech компаниите да навлязат на Африканския пазар с иновативните си услуги и алтернативен модел, основани на анализ на кредитния риск на база алтернативни данни. Тропическа Африка е регион с огромен пазарен потенциал за дигитални финансови услуги, който очаква да бъде разработен. Тропическа Африка с най-високия отосителен дял на младите и бързо нарастващата урбанизация, с един от най-ниските БВП на глава от населението, е твърде рисковано място за стандартно банкиране, но е отлична възможност за Fintechs стартъпи да оптимизират финансовия бизнес чрез съкращаване разходите за придобиване и времето за пускане на пазара, предоставяйки масови дигитални финансови услуги, базирани на оценка на кредитния риск на база поведенчески данни за клиентите. В настоящата статия разглеждаме сегмента на индивидите без достъп до формално банкиране в Тропическа Африка, основните причини и пречки за постигане на по-висок дял на финансово включване и разглежда предимствата на Fintech подхода - като средство за реализиране на устойчив бизнес в региона.

Keywords: макросегментация; пазарен потенциал; Тропическа Африка; Субсахарна Африка; финансово включване; алтернативна кредитна оценка; дигитални финансови услуги (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: M31 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2018
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://hdl.handle.net/10610/4109

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:dat:almphd:v:14:y:2018:i:14:p:162-178

Access Statistics for this article

Almanac of PhD Students is currently edited by Stefan Simeonov

More articles in Almanac of PhD Students from D. A. Tsenov Academy of Economics, Svishtov, Bulgaria Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Kostadin Bashev ().

 
Page updated 2019-06-07
Handle: RePEc:dat:almphd:v:14:y:2018:i:14:p:162-178