EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД СТРАНИТЕ‒ЧЛЕНКИ НА ЕВРОЗОНАТА ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КРИТЕРИИТЕ ПО ПРОЦЕДУРАТА ПРИ МАКРОИКОНОМИЧЕСКИ ДИСБАЛАНСИ

Силвия Заркова
Additional contact information
Силвия Заркова: Стопанска академия "Д.А.Ценов"

Authors registered in the RePEc Author Service: Silvia Zarkova

Almanac of PhD Students, 2018, vol. 14, issue 14 Year 2018, 26-55

Abstract: Настоящата студия изследва основните фискални предизвикателствата, пред които са изправени настоящите и бъдещите страни‒членки на еврозоната. Значимостта на разработката се основава на факта, че проследяването на мащабите и бъдещите тенденции на основни макроикономически показателите имат превантивно действие за запазване стабилността на еврозоната. Изследването защитава тезата, че за предотвратяване на потенциални нарушения във финансовата стабилност на еврозоната в условията на икономическа несигурност важно значение пред всяка държава‒членка или кандидатка за еврозоната има мониторингът на показатели, взаимодействащи с паричната, фискалната, финансовата и икономическата стабилност като цяло, в лицето на макроикономическите дисбаланси. Въз основа на това изследването си поставя за цел да покаже проблемните области в макроикономическото и бюджетното поведение на държавите в еврозоната и това на България като страна с амбиции за присъединяване към икономическия и паричен съюз. В резултат на извършения анализ става ясно, че присъединяването на България в еврозоната би създало риск за страната по отношение на ключови показатели като: реален ефективен валутен курс, дефлираните цени на жилищата и салдото по текущата сметка.

Keywords: евроинтеграция; процедура при макроикономически дисбаланси; еврозона; икономически и паричен съюз; държавен дълг (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: E61 F45 H63 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2018
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://hdl.handle.net/10610/4103

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:dat:almphd:v:14:y:2018:i:14:p:26-55

Access Statistics for this article

Almanac of PhD Students is currently edited by Stefan Simeonov

More articles in Almanac of PhD Students from D. A. Tsenov Academy of Economics, Svishtov, Bulgaria Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Kostadin Bashev ().

 
Page updated 2021-06-23
Handle: RePEc:dat:almphd:v:14:y:2018:i:14:p:26-55