EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Bilim Felsefesi, Karl Popper, Eleştiri Ve İktisat

Turan Yay
Additional contact information
Turan Yay: Yildiz Technical University

Ekonomik Yaklasim, 2009, vol. 20, issue 70, 1-29

Abstract: İnsanı insan yapan temel nitelik, insanın dil sayesinde diğer insanlarla iletişim kurması, “oturup konuşması”, “tartışması”, “eleştiri yapmasıdır.” Bu anlamda çalışmanın temel hipotezi, insanın bu doğal niteliğinin bilimsel düşünce için de geçerli olmasıdır: Bilim, eleştirel düşüncedir; bilim, eleştirel düşünce ile gelişir. Çalışmada önce bilimde eleştirinin önem ve işlevleri üzerinde durulacak. Daha sonra ise 20. yüzyılın en önemli felsefecisi Karl Popper’in “yanlışlamacılık”, “durumsal mantık” ve “eleştirel rasyonalizm” kavramları ile ifade edilen bilim felsefesi görüşleri iktisat bağlamında tartışılacaktır. Çalışmanın son bölümünde ise doğa bilimlerinde hemen her şeyi açıklamaya çalışan “fizik” ile toplumsal bilimlerde hemen her şeyi açıklamaya çalışan “iktisat” ilişkisine ve bu bağlamda “Büyük Bileşik Bir Sistem Olarak Bilim” projesine değinilecektir.

Keywords: İktisat ve Eleştiri; Karl Popper; Yanlışlamacılık; Durumsal Mantık; Eleştirel Rasyonalizm; Viyana Çevresi (search for similar items in EconPapers)
Date: 2009
Note: [English Title] PHILOSOPHY OF SCIENCE, KARL POPPER, CRITICS AND ECONOMICS [English Abstract] The basic characteristic that makes us human is the ability to communicate through language with fellow human beings, “to talk”, “to discuss” and “to criticize”. In this context, the main hypothesis of this study is that this natural characteristic is also viable for scientific reasoning: Science is critical thinking; science progresses through critical reasoning. This study will first focus on the significance and functions of criticism in science. Then, the views of Karl Popper, one of the most influential philosophers in the 20th century, which are reflected in the notions of “falsification”, “situational logic”, and “critical rationalism”, will be discussed within the context of economics. In the last part of the study, the relationship between physics, which aims at explaining everything in natural sciences, and economics, which aims at explaining everything in social sciences will be discussed and in this context the project of “Science as a Grand Unified System” will be mentioned. [English Keywords] Economics and Criticism, Karl Popper, Falsificationism, Situational Logic, Critical Rationalism, Vienna Circle
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
http://dx.doi.org/10.5455/ey.10679 (application/pdf)
No restriction for articles.

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:eyd:eyjrnl:v:20:y:2009:i:70:p:1-29

Access Statistics for this article

Ekonomik Yaklasim is currently edited by Ozan Eruygur

More articles in Ekonomik Yaklasim from Ekonomik Yaklasim Association
Bibliographic data for series maintained by Ozan Eruygur ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:eyd:eyjrnl:v:20:y:2009:i:70:p:1-29