Employment, Economic Growth and Labor Market Performance: The Case of Turkey
Alparslan Akçoraoğlu
Additional contact information
Alparslan Akçoraoğlu: Gazi University
Ekonomik Yaklasim, 2010, vol. 21, issue 77, 101-114
Abstract:
The fundamental aim of this paper is to explore the empirical relationship between employment and economic growth in Turkey over the period 1995Q1-2007Q4 by using modern time series techniques. The employment growth performance is a concern for Turkey as its employment rate is well below any European Union (EU) member country. Some authors have argued that the rates of employment growth in Turkey have remained low over the same period despite relatively strong economic growth. The results of cointegration tests indicate the existence of a long-run relationship between the real GDP and employment. An estimate of employment elasticity of economic growth is obtained by applying the method of least squares over the period 1995Q1-2007Q4. The estimation of employment elasticity has yielded a value of 0.20, indicating a positive functional relationship between employment and output. The results of Granger causality tests reveal that there exists a bi-causality relationship between real GDP and employment in the case of Turkey.
Keywords: Employment; Economic Growth; Employment Policy; Employment Intensity of Growth; Cointegration. (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: J2 O4 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2010
Note: [Turkish Title] İstihdam, İktisadi Büyüme ve İşgücü Piyasası Performansı: Türkiye Örneği [Turkish Abstract] Bu çalışmanın temel amacı modern zaman serisi tekniklerini kullanarak Türkiye’de istihdam ve iktisadi büyüme arasındaki ampirik ilişkiyi 1995Q1-2007Q4 dönemi için incelemektir. İstihdam büyüme performansı Türkiye için bir endişe kaynağıdır çünkü istihdam oranı herhangi bir Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin çok altındadır. Bazı yazarlar göreli olarak güçlü iktisadi büyüme olgusuna rağmen, istihdam büyüme oranlarının ilgili dönemde düşük kaldığını ileri sürmüşlerdir. Koentegrasyon testleri sonuçları reel GSİYH ile istihdam arasında bir uzun-dönem ilişkisinin varlığını göstermektedir. İktisadi büyümenin istihdam esnekliği en küçük kareler yöntemi ile 1995Q1-2007Q4 dönemi için tahmin edilmiştir. İstihdam esnekliğinin tahmini olarak 0.20 değeri bulunmuştur ve bu istihdam ile output arasında pozitif fonksiyonel bir ilişkinin varlığını göstermektedir. Granger nedensellik testleri Türkiye örneğinde reel GSYİH ile istihdam arasında çift-yönlü nedensellik ilişkisinin bulunduğunu ortaya koymaktadır. [Turkish Keywords] İstihdam, İktisadi Büyüme, İstihdam Politikası, Büyümenin İstihdam Yoğunluğu, Eşbütünleşme.
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
http://dx.doi.org/10.5455/ey.20038 (application/pdf)
No restriction for articles.
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:eyd:eyjrnl:v:21:y:2010:i:77:p:101-114
Access Statistics for this article
Ekonomik Yaklasim is currently edited by Ozan Eruygur
More articles in Ekonomik Yaklasim from Ekonomik Yaklasim Association
Bibliographic data for series maintained by Ozan Eruygur ().