EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Bağımsız Maliye Politikası Uygulama Olanağının Kısıtlanması: Mali Alan Daralması Ve Etkileri

Eren Çaşkurlu
Additional contact information
Eren Çaşkurlu: Gazi University

Ekonomik Yaklasim, 2011, vol. 22, issue 79, 21-44

Abstract: 2008 Küresel Krizi ile mücadele ve krizden çıkış önlemlerinde dikkati çeken ve önemi anlaşılan olgulardan biri mali alan (fiscal space) kavramıdır. Mali alan; devletin finansal durumunu ya da istikrarını olumsuz etkilemeksizin özellikli bir amaç için kullanılacak bütçesel kaynakları ifade etmektedir. Borç seviyesi ile bağlantılı olarak, cari borç seviyesi ile borçlanma sınırı arasındaki fark olarak da tanımlanabilir. Borç stokundaki artış, ülkelerin bağımsız politika yapma imkânını ortadan kaldırabilmektedir. Ülkenin gelişmişlik seviyesine bağlı olarak sahip olduğu yapısal sorunlar ile ekonomik krizlerin ortaya çıkardığı aksaklıklar, mali alan daralması ortaya çıkararak borç sürdürülebilirliğinin önemli bir engelini oluşturmaktadır. Bununla beraber borç sürdürülebilirliğinin azalmasının da mali alan daralmasına neden olduğu görülmektedir. Çalışmada, mali alan daralması ve borç sürdürülebilirliği arasındaki vice versa ilişkinin, maliye politikalarının uygulanmasındaki özgünlük ve etkinlik açılarından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Özel sektörün çıkmaza girdiği olası bir durumda, devletin bundan nasıl etkileneceği de “koşullu alacak yükümlülükleri” analizi çerçevesinde ele alınmaya çalışılacaktır.

Keywords: Mali alan; politika alanı; maliye politikası bağımsızlığı; mali risk; bilanço yaklaşımı (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: H60 H63 H74 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2011
Note: [English Title] Constraints of Running Autonomus Fiscal Policy: Narrowing of Fiscal Space [English Abstract] One of the concepts that came to the forefront in struggle and exit strategies out of the Global Crisis 2008 is ‘policy space’. ‘Policy space’ can be defined as budgetary resources which can be used for a particular aim without effecting the state’s public position or stability negatively. It can also be defined as the difference between current debt level and debt ceiling. Increase of debt level can hinder policy autonomy of countries. In connection with development level of country, structural problems and matters related with crisis narrow policy space and prevent debt sustainability. Besides, decrease in debt sustainability also cause policy space to narrow. In this article, the vice versa relationship between narrowing of policy space and debt sustainability is handled with aspects of sovereignty and efficiency in application of public policies. ‘Contingent claim liabilities’ are going to be examined in order to analyze how state would be affected in case private sector comes to an impasse. [English Keywords] Fiscal space, policy space, fiscal policy sovereignty, fiscal risk, balance sheet approach.
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
http://dx.doi.org/10.5455/ey.20027 (application/pdf)
No restriction for articles.

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:eyd:eyjrnl:v:22:y:2011:i:79:p:21-44

Access Statistics for this article

Ekonomik Yaklasim is currently edited by Ozan Eruygur

More articles in Ekonomik Yaklasim from Ekonomik Yaklasim Association
Bibliographic data for series maintained by Ozan Eruygur ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:eyd:eyjrnl:v:22:y:2011:i:79:p:21-44