EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Türkiye’deki Sektörel Bağlantı Yapısının Girdi-Çıktı Yaklaşımı İle İncelenmesi: Yurtiçi Üretim Ve İthal Ara Girdi Ayrıştırması

Sibel Atan
Additional contact information
Sibel Atan: Gazi University

Ekonomik Yaklasim, 2011, vol. 22, issue 80, 59-78

Abstract: Girdi-çıktı analizi çerçevesinde sektörler arası bağlantı, özellikle sektörlerin karşılıklı ara girdi kullanımı temeline dayanmaktadır. Bu ara girdiler yurtiçinde üretilmekle birlikte, ithalat yoluyla da elde edilebilmektedir. Çalışmaların çoğu, bu ayrıştırma göz önüne alınmadan ara girdilerin genel değerlerine göre hazırlanmıştır. Ancak bağlantı yapısı incelenirken, ara girdilerin yurtiçi üretim ve ithal olmasına göre ayrıştırılarak hesaplamalara katılması daha detaylı bir bilgi ortaya koyacaktır. Bu çalışmada, Türkiye’ye ilişkin 2002 girdi-çıktı tablolarına dayandırılarak, ara girdilerin yurtiçi üretim ve ithal olarak elde edilmesinin sektörler arası bağlantı yapısına olan etkisi incelenecek ve Türkiye ekonomisinin sektörel yapısı genel, yurtiçi üretim ve ithal ara girdilere göre değerlendirilecektir. Bu amaçla, girdi - çıktı analizi çerçevesinde sektörlerin öncelikle dolaysız ve toplam ara girdiler (dolaylı ve dolaysız ara girdiler) kullanılarak dolaysız ve toplam bağlantı etkiler ve bağlantı indeksleri hesaplanacak, sektörel bağlantı yapışı ve sonuçları incelenecektir.

Keywords: Girdi-Çıktı Modeli; Geri Bağlantı; İleri Bağlantı; Yurtiçi Üretim ve İthal Ara Girdiler; Bağlantı İndeksi. (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: D57 L52 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2011
Note: [English Title] A Study into the Intersectoral Linkage Structure with Reference to Input-Output Approach: Domestic Product and Imported Intermediate Goods Decomposition [English Abstract] Within Input-output Analysis, intersectoral linkages are particularly based on mutual input using of sectors. However these inputs are produced in the native country, they are obtained throughout import. Many studies have been carried out on general input values without considering this decomposition. But, while examining the linkage structure, more detailed information is found out,if inputs are considered in calculations by decomposing with respect to gross domestic and imported. In this study, based on the input-output tables of 2002, the effect of intermediate goods on the structure of intersectoral linkages and then the sectoral structure of the economy of Turkey will be assessed with reference to general, domestic production and imported intermediate goods. To serve this purpose, within the frame of input-output analysis, using the direct and aggregate intermediate goods first (direct and indirect intermediate goods), direct and aggregate link effect and indexes will be calculated and the sector linkages will be examined over forward link effect. [English Keywords] Input-output Model, Backward Linkage, Forward Linkage, Gross Domestic and Imported Inputs, Linkage Index.
References: Add references at CitEc
Citations: View citations in EconPapers (1)

Downloads: (external link)
http://dx.doi.org/10.5455/ey.20024 (application/pdf)
No restriction for articles.

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:eyd:eyjrnl:v:22:y:2011:i:80:p:59-78

Access Statistics for this article

Ekonomik Yaklasim is currently edited by Ozan Eruygur

More articles in Ekonomik Yaklasim from Ekonomik Yaklasim Association
Bibliographic data for series maintained by Ozan Eruygur ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:eyd:eyjrnl:v:22:y:2011:i:80:p:59-78