EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Küresel Kriz ve Kültürün Finansmanı: AB Örneği ve Türkiye Hakkında Genel Bir Değerlendirme

Berna Uymaz
Additional contact information
Berna Uymaz: Istanbul University

Ekonomik Yaklasim, 2012, vol. 23, issue 84, 55-80

Abstract: Türkiye’de tiyatroların özelleştirilmesine yönelik çalışmalar ilgili bakanlıklarca sürdürülürken, konu hem sanatsal hem de siyasi platformda tartışılmaktadır. Söz konusu tartışmanın iktisadi analiz çalışmaları ise geri planda kalmaktadır. Makalenin amacı, küresel kriz sürecinde AB ve Türkiye’deki kültür alanlarının finansman ve yönetimini incelemek ve bu çerçevede Türkiye’de tartışılmakta olan tiyatroların özelleştirilmesi konusunu analiz etmektir. Makalede farklı kültür politikaları teorik ve ampirik olarak incelenmiştir. Buna göre her bir ülkenin kültür politikası, o ülkenin iktisadi, siyasi ve toplumsal özelliklerine göre şekillenmektedir. Elde edilen bulgulara dayanarak, kriz sürecinde Avrupa Birliği ve Türkiye’de kültür politikalarının ve kültüre ayrılan kamusal kaynakların, ülkelerin iktisadi koşullarının yanı sıra özellikle de siyasi tercihlerden etkilendiği görülmüştür.

Keywords: Kültür Politikalarının Yönetim ve Finansman Şekilleri; Küresel Kriz; Gösteri Sanatları (Tiyatro). (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: H11 H40 H59 H70 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2012
Note: [English Title] Global Crisis and Financing of Cultural Policies: A General Evaluation on the case of EU and on Turkey [English Abstract] While studies regarding the privatization of theaters in Turkey are in progress in related ministries, the subject is discussed both in artistic and in political platforms. But the economic analysis of the debate is not discussed sufficiently. The purpose of this article is to examine administrative and financing methods of the cultural industries in the EU and in Turkey during the last global crisis and also in this context to analyze a debate on the privatization of theaters in Turkey. In the article cultural policies are analyzed in theoretical and empirical area. Accordingly, in each country the preferred sphere of culture and its administrative and financing stucture are determined by that country’s cultural policy. According to the main findings of the article, during the crisis cultural policies and public resources allocated to culture in the European Union and Turkey are affected not only by countries’ economic conditions but also by their political preferences in particular. [English Keywords] Administrative and Financing Structures of Cultural Policies, Global Crisis, Performing Art (theatre).
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
http://dx.doi.org/10.5455/ey.34106 (application/pdf)
No restriction for articles.

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:eyd:eyjrnl:v:23:y:2012:i:84:p:55-80

Access Statistics for this article

Ekonomik Yaklasim is currently edited by Ozan Eruygur

More articles in Ekonomik Yaklasim from Ekonomik Yaklasim Association
Bibliographic data for series maintained by Ozan Eruygur ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:eyd:eyjrnl:v:23:y:2012:i:84:p:55-80