EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

A versengés és az együttmûködés megjelenése a magyar gazdaságban

Derecskei Anita () and Hurta Hilda ()
Additional contact information
Derecskei Anita: Óbuda University
Hurta Hilda: Szent István Egyetem

Authors registered in the RePEc Author Service: Anita Kolnhofer-Derecskei ()

from Óbuda University, Keleti Faculty of Business and Management

Abstract: A közgazdaságtan versenyzõ partnerek viszonyaként jellemzi a gazdasági folyamatokat, ahol a piac alapvetõ mozgatórugója a piaci szereplõk versenye. A szereplõk egymással versengve igyekeznek saját céljaikat érvényesíteni, a verseny határozza meg a jövedelmek eloszlását, a termelést, és az értékesítést. Mi okozza a versenyt és valóban csak a verseny lehet az egyetlen piaci magatartás? A társas befolyásolás minden interakciót áthat, ha azonban az erõforrások korlátozottak, ez konfliktust okoz, ennek a feloldására a gazdasági modellekben a verseny és/vagy az együttmûködés jelenik meg. Mindkét jelenségnek összetett személyiség-, és csoportdinamikai hatásai vannak, amelyeket megpróbáltunk rendszerezni és a szociálpszichológiai jelenségek gazdasági vonatkozásait megtalálni, példákkal alátámasztani. A cikk írása során ezekre a kérdésekre kerestük a választ, megpróbáltuk felsorakoztatni, sokszor egymásnak ütköztetve a szociál-, gazdaságpszichológia eredményeket, elindulva az egyéntõl a gazdasági szervezetekig, a versengéstõl az együttmûködésig. Cégvezetõkkel és vezetõ beosztású menedzserekkel felvett mélyinterjúk alapján térképeztük fel a 2006-ot jellemzõ magyar gazdasági gyakorlatot, és az országos statisztikai adatok tükrében helyeztük el az eredményeket.

Keywords: Gazdaság szociológia (A14); szervezeti viselkedés és kultúra (L20; M14); verseny; kooperáció (P00); kollektív döntéshozatal (D71) (search for similar items in EconPapers)
Date: 2007
ISBN: 9789637154607
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://www.kgk.uni-obuda.hu/sites/default/files/33_Derecskei.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pkk:meb007:331-346

Access Statistics for this chapter

More chapters in Proceedings-5th International Conference on Management, Enterprise and Benchmarking (MEB 2007) from Óbuda University, Keleti Faculty of Business and Management Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Alexandra Vécsey ( this e-mail address is bad, please contact ).

 
Page updated 2021-03-28
Handle: RePEc:pkk:meb007:331-346