EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Akarva vagy akaratlanul – a válság etikájának tükre

Agnes Csiszarik-Kocsir ()

from Óbuda University, Keleti Faculty of Business and Management

Abstract: A 2008-as válság nagy mértékben átírta a gazdaság addigi mûködési rendjét, mérföldkövet jelentett a gazdaságtörténetben mindenféle szempontból. A válság mérföldkõnek is mondható minden szempontból, mivel felhívta a figyelmet arra, hogy a láthatatlan kéz által irányított gazdaság csak egy leányálom, igenis szükséges annak az irányítása, figyelése. A válság okainak keresése közben gyakran esik szó a felelõsök szerepérõl, és a szándékosságról. A banki oldal a hitelfelvevõket hibáztatja, a hitelfelvevõk a pénzügyi intézményeket, de mindkét fél egyaránt okolja a felügyelõ szerveket is, akik hagyták a helyzet eszkalálódását, és nem tettek semmit annak érdekében, hogy azt megakadályozzák. A korábbi kutatások inkább a hatások leírásával foglalkoztak, azonban napjainkban egyre jobban elõtérbe kerül a pénzügyi kultúra, a pénzügyi tudatosság kérdése mellett az etika, az erkölcs szerepe is. A jelen tanulmány arra vállalkozik, hogy bemutassa az átlagemberek véleményét a gazdaság etikus avagy etikátlan viselkedésével kapcsolatban, mely akár akarva, akár akaratlanul, de nagy mélységekbe volt képes taszítani a világot.

Keywords: válság; etika; felelõsök; önérdek követés; etikus viselkedés szoftver (search for similar items in EconPapers)
Date: 2017
ISBN: 9789634490289
References: Add references at CitEc
Citations Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://kgk.uni-obuda.hu/sites/default/files/08_CsiszarikAgnes.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:pkk:vf2107:105-117

Access Statistics for this chapter

More chapters in Tanulmánykötet - Vállalkozásfejlesztés a XXI. században VII. from Óbuda University, Keleti Faculty of Business and Management Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Vécsey Alexandra ().

 
Page updated 2018-08-12
Handle: RePEc:pkk:vf2107:105-117