EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Odnos javnih i privatnih ekonomskih učilišta – svjetski trendovi i praksa u Hrvatskoj

Vinko Barić () and Alka Obadić
Additional contact information
Vinko Barić: Faculty of Economics and Business, University of Zagreb

Chapter 4 in Zbornik radova znanstvene konferencije Ekonomsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj - jučer, danas, sutra (ur. Čavrak, Vladimir; Gelo, Tomislav, izdavač: Ekonomski fakultet Zagreb), 2013, vol. 1, pp 57-85 from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb

Abstract: Pristup obrazovanju kao procesu i djelatnosti moguć je s različitih aspekata. Obrazovanje se općenito smatra temeljnim inputom gospodarskog i socijalnog razvoja. Bilo kroz rastući broj obrazovanih pojedinaca, bilo kroz efekte koje obrazovanje generira na razini pojedinca i društva. Obrazovanje kao javno dobro ima sve atribute dobara kao što su nedjeljivost u korištenju, nemogućnost primjene principa tržišne ekskluzije, slaba podobnost za namirivanje posredovanjem privatnog tržišta, i slično. U uvjetima jačanja socijalnih prava stanovništva ovim obilježjima se dodaje i princip jednakosti šansi koji obrazovanje promovira kao mjeru pravednosti u usvajanju obrazovnog kapitala. Obrazovanju kao javnom dobru kao pandan se javlja privatno (komercijalno) tržište. U prošlim desetljećima o tržišnoj valorizaciji obrazovne djelatnosti govorilo se na razini svojevrsne kontroverze. Uvažavao se dualni pristup, javni i privatni, uz isticanje ograničenja komercijalizacije u području obrazovanja. Danas, kada tržište ulazi u sve pore javnoga sektora, znanstvena i stručna javnost bavi se istraživanjima stvarnih dometa komercijalizacije obrazovanja. Rastući problemi u gospodarstvu i nekonzistentan razvoj javnog i privatnog obrazovanja u Hrvatskoj otvaraju niz pitanja koja nisu nužno iz područja obrazovanja. Dapače, nameću se pitanja iz područja sustava fi nanciranja obrazovanja, suradnje obrazovanja i gospodarstva, tržišta rada,odnosno „zapošljivost“ završenih studenata i slično. Obrazovni profi l nezaposlenih jedan je od značajnijih indikatora komplementarnosti obrazovanja i društva (gospodarstva). On, s jedne strane, pokazuje nesklad između ponude i potražnje zanimanja, a s druge strane odražava stanje gospodarstva i njegovu apsorpcijsku moć glede novog zapošljavanja. Zbog toga analiza zapošljivosti završenih studenata javnih i privatnih ekonomskih učilišta u Hrvatskoj treba pokazati stvarno stanje visokoga obrazovanja u zemlji. Obzirom da za upis na poslovne škole ne postoje strogi kriteriji, posljedično, na njima ekspanzivno raste broj upisanih studenata, te se jedan dio studenata određenih profi la kontinuirano susreće s poteškoćama u zapošljavanju. Signali s tržišta rada govore o potrebi preispitivanja ovakvog načina funkcioniranja. U istraživačkom dijelu rada analiziraju tse nezaposleni i zaposleni diplomanti sveučilišnih i stručnih ekonomskih fakulteta. Na tragu navedenog temeljna pitanja u radu odnose se na upisnu politiku na visokim učilištima u zemlji, sustav fi nanciranja, problem upošljivosti završenih studenata, uspješnost studiranja, i slično.

Keywords: javno; privatno; ekonomska učilišta; zapošljivost studenta (search for similar items in EconPapers)
Date: 2013
ISBN: 978-953-6025-76-3
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://web.efzg.hr/RePEc/chapters/chapter13-02.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:zag:chaptr:13-02

Access Statistics for this chapter

More chapters in EFZG Occasional Publications (Department of Macroeconomics) from Faculty of Economics and Business, University of Zagreb Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Tomislav Sekur (). This e-mail address is bad, please contact .

 
Page updated 2019-11-15
Handle: RePEc:zag:chaptr:13-02