EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

KNOWLEDGE MANAGEMENT Hur svenska multinationella företag tillvaratar och sprider sina kunskaper

Bjorn Alarik and Andreas Diedrich
Additional contact information
Andreas Diedrich: Department of Business Administration, School of Economics and Commercial Law, Göteborg University, Postal: Department of Business Administration, School of Economics and Commercial Law, Göteborg University, Box 640, SE 40530 GÖTEBORG

No 2000-375, FE rapport from University of Gothenburg, Department of Business Administration

Abstract: Kan kunskap administreras? Finns det verktyg med vars hjälp kunskap kan styras och kontrolleras? Skapas kunskapsutvecklingoch lärande genom att tillsätta knowledge managers och bygga upp databaser och nät? Av undersökningar framgår att svenska storföretag denna gång inte följt amerikanska förebilder och konsulter i fotspåren. Inget av de undersökta företagen har byggt upp en hierarki av knowledge managers eller visat upp ett heltäckande IT-system för att utnyttja och sprida kunskaper. Det verkar snarare finnas en utbredd tveksamhet till att kunskap och lärande låter sig styras och kontrolleras med särskilda verktyg och metoder. Och ju större inslaget av tyst kunskap är, desto större tycks tveksamheten vara till att kunskap kan administreras. De undersökta företagen var övertygade om att det fanns värdefulla kunskaper som inte tillvaratogs och spreds i önskvärd utsträckning, men de var samtidigt villrådiga till hur detta skulle gå till. Goda förutsättningar för lärande skapas inte med några få grepp på kort tid. Det är en långsiktig utvecklingsprocess med en mångfald insatser som framför allt går ut på att bryta ner organisatoriska gränser och byråkratiska system, skapa ett klimat som präglas av öppenhet, trygghet och delaktighet och sträva efter ett ledarskap som kännetecknas av empati, tillit och lyhördhet.

Keywords: Kunskap; lärande; Knowledge Management; MNC (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: D21 I21 M19 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 41 pages
Date: 2000-11-28
References: Add references at CitEc
Citations: Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
http://swoba.hhs.se/gunwba/papers/gunwba2000_375.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:hhb:gunwba:2000_375

Access Statistics for this paper

More papers in FE rapport from University of Gothenburg, Department of Business Administration Dept of Business Adminstration, School of Business, Economics and Law, University of Gothenburg, Box 610, SE 405 30 Göteborg, Sweden. Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Maria Persson ().

 
Page updated 2023-12-02
Handle: RePEc:hhb:gunwba:2000_375