EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Interdendenta dintre tipul de colinearitate si valorile calculate ale testului Student in cazul unei regresii lineare cu doua variabile explicative

Florin Pavelescu ()

Working Papers of Macroeconomic Modelling Seminar from Institute for Economic Forecasting

Abstract: Pornind de la faptul ca colinearitatea genereaza distorsiuni atat ale valorilor estimate cat si ale testelor statistice, la inceputul prezentei lucrari sunt inventariate consecintele respectivelor distorsiuni si este construita o metoda de identificare a tipurilor de colinearitate, avandu-se in vedere valorile coeficientilor de aliniere la hazardul colinearitatii, definiti pentru prima data in (F.M. Pavelescu, 1986). In partea a doua a lucrării sunt prezentate avantajele utilizării Testului Student Corectat, propus în (F. M: Pavelescu, 2009) si a analizei factoriale a acestuia in cazul unei regresii lineare cu două variabile explicative. Totodată, sunt aduse argumente in favoarea definirii si a unui test Student Sintetic, compus din media si coeficientul de variatie a valorilor calculate ale Testului Student Corectat. Ulterior, este prezentat un exemplu numeric in care sunt identificate in mod practic toate cele 4 tipuri de colinearitate posibile din punct de vedere teoretic.

Keywords: coeficienti de aliniere la hazardul colinearitatii; tipuri de colinearitate; valoarea de referinta a Testului Student Corectat; Testul Student Sintetic (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: C13 C20 C51 C52 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 21 pages
Date: 2012-03
References: Add references at CitEc
Citations: View citations in EconPapers (1) Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
ftp://www.ipe.ro/RePEc/WorkingPapers/cs25_2.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:rjr:wpmems:122502

Access Statistics for this paper

More papers in Working Papers of Macroeconomic Modelling Seminar from Institute for Economic Forecasting Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Corina Saman ().

 
Page updated 2020-07-29
Handle: RePEc:rjr:wpmems:122502